על האגודה | פעילויות | הצטרפות | צרו קשר | כתבו לאתר | English Site | בפייסבוק
עוד בקטגוריה זו:

Ancillary Justice
ספרים / אהוד מימון
16/08/14
תגובות: 0  
סוס ורוכבו רמה בים
ספרים / נועה רייכמן
03/05/14
תגובות: 0  
קוקטייל עם טעם לוואי
ספרים / אהוד מימון
05/04/14
תגובות: 3  
לילד יש פוטנציאל
ספרים / נועה רייכמן
22/03/14
תגובות: 0  
במעלה המדרגות היורדות
ספרים / אהוד מימון
23/11/13
תגובות: 0  
לא הדיסטופיה שעליה חשבתם
ספרים / איתי שלמקוביץ
21/10/13
תגובות: 0  
החיים, בעיר קטנה
ספרים / קרן לנדסמן
06/10/13
תגובות: 0  
משחק ילדים?
ספרים / קרן לנדסמן
17/08/13
תגובות: 1  
לא בדיוק סימפוניה
ספרים / אהוד מימון
04/08/13
תגובות: 3  
דרושות מילים לתמונות
ספרים / אהוד מימון
15/06/13
תגובות: 1  
כשאשלין פגשה את קינאן
ספרים / קרן לנדסמן
11/05/13
תגובות: 1  
לשם ובחזרה, ולשם
ספרים / נועה רייכמן
19/04/13
תגובות: 2  
דרושים מספריים
ספרים / אהוד מימון
06/04/13
תגובות: 7  
בחזרה לעתיד שלא היה
ספרים / קרן לנדסמן
16/03/13
תגובות: 5  
להתחיל באומץ
ספרים / נועה רייכמן
02/02/13
תגובות: 0  

כח פאוורס
ספרים / עמיר רגב
יום ראשון, 13/08/2000, שעה 19:02

טים פאוורס ומזיגת הכהה שלו: היסטוריה חלופית, קוסמים, חרבות וקצת בירה


טים פאוורס (Tim Powers) הוא אחד הסופרים החביבים עלי, ומהמתוחכמים ביותר שיצא לי לקרוא. גיליתי אותו לראשונה בזמן ביקור ב''פויילס'' הלונדונית. באחד ממדפי המד''ב האינסופיים בקומה הראשונה של החנות הזו, חנות הספרים הגדולה באירופה, מצאתי את ''שערי אנוביס'', ומאז אני עסוק בחיפוש אחרי שאר הספרים שלו. חלק גדול מהם כבר לא מודפסים כמה שנים טובות, אבל רובם בכל זאת נמצאים בספריה שלי. החיפוש הזה הוביל אותי להרבה מרתפי יד שניה בחנויות ספרים בלונדון - חוויה מעניינת בפני עצמה.
העבודות של פאוורס מתחלקות לשני ז'אנרים: היסטוריה חלופית, וטרילוגיה העוסקת במאבק על-טבעי על הזכות לכהן בתור ''המלך הדייג'' (Fisher King), או ''מלך הטבע'' המיסטי, העסוק בדיג באגדות המלך ארתור - בקליפורניה של ימינו.

מזיגת הכהָה (''The Drawing of the Dark'') שייך לז'אנר הראשון, אם כי גם הוא עוסק באותו ''מלך דייג'', ומתרחש בזמן המצור הכושל של התורכים על וינה ב-‏1529. בריאן דאפי, שכיר חרב אירי, מגיע, כמו כל מי שעיסוקו מלחמה באותם ימים קשים באירופה, לעיר הנצורה. הוא נשלח ע''י אורליאנוס, זקן חביב (שמזכיר קצת את גאנדלף הזכור לטוב) לשמש על תקן של שומר סף וסדר בפונדק מקומי, שם מכינים את בירת ''הרצווסטן'' המפורסמת ברחבי אוסטריה. אולם דאפי לא יודע כי מאחורי הסולטן וצבאו עומד הוואזיר הגדול שלו, המעוניין להחריב את מבשלת השיכר של הרצווסטן, הקשורה באופן מסתורי לפישר קינג של המערב. הוואזיר, מלך המזרח, רוצה להפר את המאזן הקוסמי ולהיות מלך בלעדי. בדרכו לוינה פוגש דאפי את פלוטו הגיבן, קפטיין הארטילריה החדש של העיר, שנשכר גם הוא ע''י אורליאנוס. בעיר עצמה מצפות לו חבורות של שכירי חרב שוויצרים, מחלקה של ויקינגים מזדקנים המעניקים לו את החרב ''אקסקליבר'' המיתולוגית, כנופיה של שדים מכונפים שלא ממש מסמפטים אותו, ואהובה מהעבר. נשמע מורכב? זו רק ההתחלה.

פאוורס הוא צלע אחת בטריו של שלושה סופרים קליפורנים - השניים האחרים הם ג'יימס בליילוק וקי. וו. ג'טר - שכותבים, בגדול, ''פנטסיות קליפורניות'' תחת ההנחה הדי מוצקה שהמדינה המטורפת הזו היא אחד ממוקדי הכוחות המיסטיים היותר גדולים על כדור הארץ. אפשר לגחך - אלא שכל ספר שלהם, כמעט בלי יוצא מהכלל, הוא יצירת מופת של פנטסיה, ויותר מהכל, הם פשוט כותבים מצוין (תוצאה של חברות עמוקה של שלושתם עם פיליפ ק. דיק בשנים האחרונות של חייו). פאוורס מחפש, ומוצא לשיטתו, ''סדר'' חלופי, מבוסס על ההנחה שחיים בורגניים בשכונות לבנות-ברובן בפרברי לוס-אנג'לס מתנהלים על פי הגיון קיים, אבל שונה ממה שאנחנו מדמיינים לעצמנו. אולי ציטוט יבהיר את זה יותר טוב: (מתוך ''המטבע האחרון'' של בליילוק): ''הדברים האלמנטרים הם החשובים: הדוגמה שבה מישהו מגלח את הזקן שלו, הגילוי של כסף נשכח בארנק שכבר לא משתמשים בו, קטעי שיחה ששמעת במקרה בין שני דייגים, מוקדם בבוקר אפוף-ערפל, כאשר אחד מהם מוצא פתק מוכתם בדיו בתוך מלכודת ללובסטרים. בהחלט, יש סדר סודי בדברים''.

''The Drawing of the Dark'' הוא לא ספרו הטוב ביותר של פאוורס, אך למרבה הצער הוא כמעט היחיד הניתן כעת להשגה בישראל, בזכות ההוצאה המחודשת שלו בסדרת הקלאסיקות של ''דל-ריי''.


כאמור, ספריו של פאוורס מתחלקים לשני ז'אנרים. בתחום ההיסטוריה החלופית, הוא נוהג לקחת אירועים היסטוריים ולשזור בהם עלילה על-טבעית בכישרון כזה, עד שלקורא נדמה לרגע שזה הסיפור ההיסטורי האמיתי. כך למשל, ספרו ''On Stranger Tides'', בהוצאת אייס (1987), המתאר מפעיל תאטרון רחוב של בובות על חוט הנקלע בניגוד לרצונו לחבורת הפיראטים של אדוארד טיץ', הידוע גם בכינויו ''בלאק בירד''. טיץ' עסוק בחיפוש אובססיבי אחר מעיין הנעורים, הנמצא באחד הגו'נגלים של פלורידה, כדי לנקות את המטבוליזם שלו מכל מיני רוחות רפאים ישנות שנתקעו לו בגרון. הגיבור, ג'ק שאנדי, נאלץ בעל כורחו לעזור לו, ונתקל במהלך הספר באניות תותחים של הצי המלכותי, פיראטים רצחניים, ומכשף מוזר המסתובב עם ראשה הכרות של אשתו בקופסת עץ.


''The Anubis Gates'' נחשב בעיני רבים כספר הראשון בז'אנר ה''סטים-פאנק'' - סייבר פאנק ויקטוריאני. הגיבור, ברנדן דוייל, הוא חוקר של עבודותיו של המשורר האנגלי סמואל טיילור קולרידג'. מיליונר אקצנטרי שגילה דרך למסע בזמן מזמין אותו לאירוע מיוחד: להשתתף בהרצאה של קולרידג' עצמו, בפאב לונדוני. כמובן שהכל משתבש, ודוייל נשאר לבדו בלונדון של תחילת המאה ה-‏19, כשהוא רדוף ע''י חבורה של קבצני רחוב, שני מכשפים רבי עוצמה, איש זאב שמזנק בין גופות שונות והמשורר הרומנטי (והפיקטיבי) ויליאם אשבלס.


טרילוגיית ה''פישר קינג'' (המקושרת באופן רופף) -
''Last Call'', ''Expiration Date'', ו-''Eearthquake Weather'', היא היצירה המורכבת ביותר של פאוורס. היא עוסקת, כאמור, במאבק שליטה על טבעי על התואר המיתולוגי, וכוללת רוחות רפאים, וודו, קלפי טארוט, פסיכולוגיה יונגיאנית, מיתולוגיה ארתוריאנית, וגם רשימה מכובדת של דמויות היסטוריות המעורבות כך או אחרת בסיפור - המאפיונר באגסי סיגל והממציא תומס אלווה אדיסון, למשל. אין בהם יותר מדי עלילה, אבל הכתיבה של פאוורס - שנוטה באופן טבעי ומקורי לכל מה שהוא באמת מוזר - קולחת ומקורית. כך למשל: שחקן קלפים מקצועי שמתחזה לטרנווסטייט כדי להשתתף במשחק פוקר עם קלפי טארוט על אגם מיד שבנבאדה. מלכודת לרוחות רפאים הכוללת פיזור מטבעות פני על הריצפה - הרוחות לא יכולות לעמוד בפיתוי לסדר אותם בערימות, לרוב גם לפי שנת ההטבעה. לאחת הדמויות ב-''Weather'' יש פיצול אישיות מורכב - ישנם 18 אנשים שונים בתוכה - וכולם משתתפים בעלילה. פאוורס מתאר זאת כ''אוטובוס מלא נוסעים, כשבכל פעם מישהו אחר מתיישב ליד ההגה''.

''Declare'', הספר החדש של פאוורס, אמור לצאת בתחילת השנה הבאה, ולעסוק בריגול בתקופת מלחמת העולם השניה וגם, איך לא, בחיפוש אחרי תיבת נוח בהר אררט בתורכיה.

פאוורס לא כותב ממש מד''ב, ומצד שני קשה לקרוא לספרים שלו פנטסיות - אולי דוקא אימה על-טבעית. ככאלה הם מקוריים ביותר. פאוורס עצמו מודה בראיונות שונים שהוא אינו מומחה גדול במיסטיקה, והוא ממציא חלק גדול מהאלמנטים העל-טבעיים שמופיעים בספרים שלו לפי ''מה שנראה ונשמע לו נכון''. אולי החיבה הברורה שלו למשוררים הרומנטים - שלי, לורד ביירון, קולרידג' - היא שמספקת את ההשראה.




מזיגת הכהָה (The Drawing Of The Dark)
מאת טים פאוורס (Tim Powers)
יצא ב-Del Rey, 1999
336 עמודים
תרגום: ורד טוכטרמן
הוצאת אופוס, 2005
321 עמודים



טים פאוורס

 
חזרה לעמוד הראשי         כתוב תגובה

 
הרהורי פאוורס, תזכורת וקישורים  (חדש)
דידי יום ראשון, 29/10/2000, שעה 11:50
לטעמי, כל הספרים של פאוורס שייכים לאותו ז'אנר. גם הטרילוגיה עוסקת בהיסטוריה חלופית, אם כי ההסטוריה החלופית היא רקע.

חשוב לציין, אגב, כי ההסטוריה החלופית של פאוורס אינה חלופית כלל - ההיסטוריה הרשמית היא ההיסטוריה שלנו, ורק מתחת לפני השטח רוחשת פעילות ערה שפשוט לא הגיעה לספרי ההיסטוריה.

עוד חשוב (לי, לפחות) לציין ש''שערי אנוביס'' יראה אור בעברית בהוצאת אופוס ממש ממש בקרוב. עוד שבוע שבועיים.

אני אנסה לצרף כאן שני קישורים - נראה איך זה ילך.

האתר שלי - בו תוכלו למצוא סקירות של ''שערי אנוביס'' ושל ''מזיגת הכהה'':
דף הקהילה של פורום אורט, בו תוכלו למצוא את הפרולוג והפרק הראשון של אנוביס בעברית:
   כתוב תגובה

הדעות המובעות באתר הן של הכותבים בלבד, ולמעט הודעות רשמיות מטעם האגודה הן אינן מייצגות את דעת או אופי פעולת האגודה בכל דרך שהיא. כל הזכויות שמורות למחברים.