על האגודה | פעילויות | הצטרפות | צרו קשר | כתבו לאתר | English Site | בפייסבוק
עוד בקטגוריה זו:

אל ''המרחב''
מאמרים / איתי ליבנה
13/09/14
תגובות: 0  
אלים וז'אנר
מאמרים / ניקולה גריפית'
02/08/14
תגובות: 2  
האם איבדנו את העתיד?
מאמרים / ג'ו וולטון
22/02/14
תגובות: 4  
הכפירה הקדושה נוסח מאדים
מאמרים / אבינועם ביר
01/02/14
תגובות: 2  
האם יש ''גל חדש'' חדש במדע הבדיוני?
מאמרים / דייויד ברנט
29/06/13
תגובות: 4  
בילבו בגינס: גיבור עם חרב ומטפחת
מאמרים / רחל מרדכוביץ'
26/01/13
תגובות: 12  
מקדים את המאוחר
מאמרים / אהוד מימון
24/11/12
תגובות: 11  
הסכנות שבדמיון פעיל יתר על המידה
מאמרים / גיא חסון
13/10/12
תגובות: 4  
קולר האשמה
מאמרים / אהוד מימון
25/08/12
תגובות: 11  
הכוח חזק עמו
מאמרים / רז גרינברג
15/03/12
תגובות: 1  
המוסר הרובוטי של דוקטורוב
מאמרים / אהוד מימון
31/12/11
תגובות: 0  
השתלהבויות מדע בדיוני של ימים עברו
מאמרים / ג'יימי טוד רובין
08/04/11
תגובות: 5  
מחזור 2010
מאמרים / שריל מורגן
12/02/11
תגובות: 3  
גיהינום חדש
מאמרים / לורה מילר
28/08/10
תגובות: 4  
קדימה במלוא הקיטור
מאמרים / פול די פיליפו
24/04/10
תגובות: 8  

חם מדי? נתרחק קצת מהשמש...
מאמרים / אהרון האופטמן
יום שני, 09/07/2001, שעה 16:19

אסטרופיסיקאים מציעים לשנות את מסלול כדור הארץ, וטוענים כי המשימה אפשרית


גרסה מקוצרת של מאמר זה פורסמה בעיתון הארץ, 9/7/2001


אנקדוטה ידועה מספרת על אסטרופיסיקאי שהסביר, בהרצאה לקהל הרחב, שהשמש תכלה את משאבי האנרגיה שלה תוך כ-‏8 מיליארדי שנים, ולא יהיה עוד כל סיכוי לחיים להתקיים במערכת השמש. ''מתי? '' נזעק מישהו מהקהל. ''בעוד כ-‏8 מיליארד שנים'', חזר המדען בסבלנות. ''אה, לרגע נבהלתי, חשבתי שאמרת 8 מיליון'', השיב השומע באנחת רווחה.

מילארדי שנים, ביליוני כוכבים, מיליוני שנות אור – הגדלים השגרתיים בהם עוסקים אסטרופיסיקאים – הנם ''מספרים אסטרונומיים'', כמעט בלתי נתפשים. אבל העיסוק בגדלים האדירים הללו מתחיל לחרוג אל מעבר לתצפיות אסטרונומיות ומודלים אסטרופיסיים על תהליכים קוסמיים כמו התפשטות היקום או היווצרותם של כוכבים. ברוכים הבאים לעולם החדש והאמיץ של ''הנדסה אסטרונומית'' או ''אסטרו-הנדסה'', תחום חדש שהציב לעצמו מטרה צנועה: לשנות סדרי בראשית, פשוטו כמשמעו.

למה הכוונה? עד כמה שזה נשמע דמיוני, הכוונה באמת להנדסה בקנה מידה אסטרונומי, או אם תרצו – הנדסה של מערכות כוכבים. למשל: הסטה מכוונת של כוכבי שביט או אסטרואידים ממסלולם, לתועלת האנושות. או, אם אין די בכך, שינוי מסלולו של כדור הארץ כדי להרחיקו מעט מהשמש וכך להאריך את משך הזמן בו התנאים בעולמנו יהיו תומכי-חיים. נשמע כמו רעיון טוב לסיפור מדע בדיוני? בהחלט, אך זהו בדיוק הנושא של מאמר מדעי שפורסם לאחרונה ע''י האסטרופיסיקאים ד' קוריסנסקי מאוניברסיטת קליפורניה, ג' לפלין מנאס''א ופ' אדאמס מאוניברסיטת מישיגן. במאמרם העמוס לעייפה בחישובים, נוסחאות וגראפים, מתווים השלושה תכנית נועזת לשינוי מסלוליהם של כדור הארץ וכוכבי לכת אחרים, וטוענים שהדבר בהחלט בר ביצוע – אם לא עכשיו, אז בעתיד הקרוב.

בשביל מה זה טוב? בטווח הקצר, די אם נחשוב על התחממות כדור הארץ. האסטרו-הנדסה מציעה פתרון אולטימטיבי לבעיה: לא עוד נסיונות פתטיים לצמצם את פליטת הגזים הגורמים לאפקט החממה. חם לנו מדי? נתרחק קצת מהשמש. האקלים יתחמם שוב? נתרחק עוד קצת.
אבל החשיבה האסטרו-הנדסית מרחיקת ראות הרבה יותר: אל מיליוני ומיליארדי שנים בעתיד. השמש, שבזכות קרינתה אנחנו קיימים, שורפת לאט אבל בטוח את מלאי הדלק שלה – המימן (ההופך להליום בתהליך תרמו-גרעיני מתמשך). בסופו של דבר, בעוד 8 מיליארדי שנים או מעט יותר, השמש ''תכבה'', ותהפוך ל''ענק אדום'' שבהתפשטותו ''יבלע'' את מערכת השמש. עד אז, עקב התהליכים הגרעיניים והגרביטציוניים המורכבים, היא תעבור דווקא עידנים של קרינת אור מוגברת: תוך בעירת המימן נעשית השמש חמה וקורנת יותר. בעוד כמיליראד שנים עוצמת הקרינה תגדל ב- 10%, ובעוד 3 מיליארד שנה הקרינה תתעצם ב- 40% בהשוואה להיום. משמעות הדבר היא קצן של כל צורות החיים, לרבות חרקים וחיידקים. אלה הם תהליכים קטסטרופיים בקנה מידה קוסמי, שלעומתם ''אפקט החממה'' המטריד אותנו היום הוא דבר של מה בכך. הגדלה מבוקרת של רדיוס המסלול בו חג עולמנו סביב השמש תוכל למנוע את השואה ולהאריך את חיי הביוספרה של כדור הארץ במיליארדי שנים.

כיצד עושים זאת? לקוריסנסקי וחבריו למחקר יש תכנית מפורטת, מחושבת בפרטי פרטים. הם מציעים לבחור גוף שמימי בגודל של כמאה ק''מ – אחד האסטרואידים או כוכבי השביט המצויים למכביר במערכת השמש – ולהסיטו לעבר כדור הארץ. שיטות לביצוע הסטה כזו כבר הוצעו בעבר (למשל בעזרת טילים גרעיניים) כדי למנוע התנגשות הרת אסון של עצם כזה עם כדור הארץ. הפעם מדובר דווקא על קירוב מבוקר של האסטרואיד אלינו, כך שחלק מהתנע והאנרגיה שלו יועברו אל כדור הארץ. כתוצאה מכך תגדל האנרגיה המסלולית של כדור הארץ וגם רדיוס המסלול שלו. אחר כך ימשיך האסטרואיד לעבר צדק (יופיטר), תועבר אליו אנרגיה גרביטציונית מכוכב הלכת הענק, וכשהוא יתקרב שוב אל כדור הארץ יחזור התהליך על עצמו. (כל החישובים, המבוססים על דינמיקה של גופים פלנטריים תחת השפעה של כוחות גרביטציה, מפורטים במאמר).
ניצול האנרגיה הגרביטציונית של פלנטות הוא טכניקה מוכרת שיושמה כבר בעבר לצורך תמרון נתיביהן של חלליות מחקר לעבר פלנטות מרוחקות. הפעם הטכניקה מופעלת לא על חללית, אלא על אסטרואיד בגודל מתאים. כך, במעין ''משחק ביליארד'' קוסמי מחוכם, ניתן יהיה לשנות את מסלוליהם וגורלם של עולמות. החישובים מראים שעל מנת לנצל עד הסוף את חיי השמש לקיום חיים על כדור הארץ, יהיה צורך לחזור על ''תיקוני מסלול'' אלה מדי 6000 שנה – די והותר זמן כדי לשכלל את טכניקות הביצוע.
ואם כבר משנים סדרי בראשית, המדענים משתעשעים באפשרויות מרתקות נוספות הגלומות ברעיון: הרי בשיטה כזו אפשר גם לשנות את מסלוליהם של עולמות השכנים לנו כמו נוגה ומאדים, ולהביאם למרחק נוח יותר מהשמש מבחינת תמיכה בקיום חיים אנושיים.

מעבר מבוקר של אסטרואיד בגודל 100 ק''מ בקרבת כדור הארץ יכול להרחיק מעט את כדור הארץ מהשמש ולפתור את בעיית התחממות האקלים. (איור: NASA)

לדעת שלושת המדענים, השיטה ישימה לחלוטין וכרוכה בשימוש בטכנולוגיות ש''מעבר לפינה'' – אין צורך בפריצת דרך מדעית. אבל צריך לעשות זאת בזהירות. אם פספוס קטן יביא ענק שגודלו 100 ק''מ (ומשקלו משהו כמו 10 בחזקת 16 טונות) לנתיב התנגשות בכדור הארץ – אבוי לנו. פגיעת עצם קטן בהרבה מחקה את הדינוזאורים מעל פני האדמה לפני כ-‏65 מיליון שנים, לפי התאוריות המקובלות. אגב, לפני מספר שבועות הוצגה (ע''י מדענים מאוניברסיטת קליפורניה) תאוריה חדשה, ולפיה מה שהשמיד את הדינוזאורים לא היה התנגשות, אלא הפרעות במסלולי הארץ, המאדים ומרקורי, שהתחוללו בשל מעבר גרם שמימי גדול בסביבה. עוד סיבה טובה להזהר.

הדינוזאורים הושמדו לפני 65 מיליון שנה עקב התנגשות גרם שמים גדול בכדור הארץ, או (לפי תאוריה חדשה) עקב הפרעות במסלול כדור הארץ. שינויי מסלול מבוקרים, מעשה ידי אדם, עשויים להאריך את חיי הביוספרה במיליארדי שנים, ואולי גם להתאים פלנטות אחרות לקיום חיים.

קיים אף פן נוסף לנושא, שיעניין במיוחד את חובבי המד''ב: אם וכאשר תתחיל האנושות לבצע ''משחקים'' כאלה במסלולי פלנטות, יוכלו תרבויות אחרות ביקום להבחין בכך ,להבין שיש כאן ציביליזציה טכנולוגית, ואולי ליצור מגע. זה עובד, כמובן, גם בכיוון הפוך. כלומר, בפרויקטים לחיפוש תבונה חוץ-ארצית כמו SETI, כדאי יהיה לנסות (בנוסף להאזנה לשידורי רדיו מהחלל) לאתר שינויי מסלול לא-טבעיים במערכות פלנטריות אחרות. בימים אלה, כאשר מערכות פלנטריות מתגלות בתכיפות גוברת, ראוי לא להתעלם מאפשרות מעניינת זו.



מאמר מדעי על תיקון מסלולי פלנטות
הנדסה פלנטארית סקירה קצרה של ה BBC
תאוריה חדשה המסבירה את היעלמות הדינוזאורים

 
חזרה לעמוד הראשי         כתוב תגובה

 
זה מזכיר לי  (חדש)
ארמון יום שני, 09/07/2001, שעה 16:45
זה מזכיר לי סדרת טלויזיה ישנה
שבה הירח התנתק מכדור הארץ
   כתוב תגובה
יש סרט ישן משנות החמישים   (חדש)
גל יום שני, 09/07/2001, שעה 17:13
בתשובה לארמון
או השישים אבל איני זוכר את שמו.
מדובר שם על כך שניסויים גרעיניים גרמו לשינוי במסלול
של כדור הארץ, דומני לכיוון השמש.
זה גרר אחריו  כל מיני תופעות אקלימיות מוזרות
כמו טייפון באנגליה.
האם המדענים האלו לוקחים בחשבון את ההשפעה האקלימית
של פרוייקט כזה?

ומדוע טוענים שעלייה של 40% בקרינת השמש תגרור
בהכרח הכחדה של כל היצורים החיים?
חיידקים הם יצורים מאוד עמידים.
אני סבור שהם יצליחו לשרוד בקרקעיות האוקינוסים או
תחת פני הקרקע.
ונקודה נוספת­ אולי ארץ תהפוך להיות שוממה 
אבל מאדים, אירופה ושאר מקומות מרוחקים
ירוויחו מזה. סביר שאם אין שם חיים עכשיו,
יהיו שם חיים אחר כך.
   כתוב תגובה
כרגיל, דרוש עוד מחקר...  (חדש)
אהרון ה. יום שני, 09/07/2001, שעה 17:33
בתשובה לגל
כדי לענות על כל השאלות והבעיות, והן לא חסרות. בוודאי נשמע עוד הרבה על ''אסטרו הנדסה''.
לגבי השפעת השגברת הקרינה ב40% - המדענים מצטטים מחקר קודם שהוכיח שבתנאים כאלה כל צורות החיים יושמדו.
ובאשר להפיכת פלנטות אחרות לתומכות-חיים -- זו אכן אפשרות הנדונה במאמר. ולא צריך לחכות מיליוני שנים - בעקרון אפשר לעשות זאת במהרה בימינו (אם תרצה, שיטה חדשה להארצה - TERRAFORMING - ע''י שינויי מסלול מתאימים).
   כתוב תגובה
יש סרט ישן משנות החמישים  (חדש)
רני יום שלישי, 10/07/2001, שעה 3:21
בתשובה לגל
לסרט קוראים ''היום בו בערה האדמה'' (The Day The Earth Caught Fire) והוא משנת 1961. למרות שהיום הוא נראה די מיושן (טוב, אפילו מאד מיושן), הוא עדיין סרט מענין. (במקרה צפיתי בו לא מזמן). ניתן לרכוש את הקלטת ב''אמאזון''.

לפיילוט של סדרת הטלוויזיה הנושנה קוראים ''מתקפת זרים'' (Alien Attack), והוא כל כך גרוע שיתכן שרצוי להשתמש בו כסוג חדש (ואכזרי במיוחד) של עינוי. לעיון הגורמים המתאימים.
   כתוב תגובה
זה מזכיר לי  (חדש)
אהרון ה. יום שני, 09/07/2001, שעה 17:20
בתשובה לארמון
עם או בלי קשר לאותה תכנית טלוויזיה אלמונית, הירח אכן עלול להתנתק מכדור הארץ תוך כדי שינוי המסלול שתואר. אפשרות זו נדונה במאמר המדעי שהוזכר בכתבה.
לטענת המדענים, ע''י תכנון זהיר של התרגיל אפשר למנוע זאת, או לחילופין לוותר על הירח ולהבטיח את שמירתן של תכונות מסוימות של כדור הארץ (שנובעות מהשפעת הירח), באמצעים אחרים.
   כתוב תגובה
וזה מסכיר לי משהו אחר  (חדש)
גל יום שני, 09/07/2001, שעה 17:38
בתשובה לאהרון ה.
במאמרי האסטרוביולוגיה שלי הזכרתי שיש עדויות
לכוכבי לכת חסרי שמש.
עכשיו ניתן לשאול ­ האם אלו קורבנות של אסטרו­הנדסה
שיצאה מכלל שליטה?
   כתוב תגובה
חלל 1999  (חדש)
אלי יום שני, 09/07/2001, שעה 20:29
בתשובה לארמון
אחת הסדרות שריתקו אותי ביותר כשהייתי ילד.
   כתוב תגובה
אני מקווה שלא יעשו זאת...  (חדש)
יו יום שני, 09/07/2001, שעה 19:22
מאחר שמדובר בכוכב הלכת בו אנחנו חיים, איננו יכולים לתת למהנדסים
ומדענים לנסות להטות את מסלולו כי
אז ישנו סיכוי סביר שמשהו ישתבש, וזה לא גשר קורס, אלא כוכב הלכת שלנו! הטכנולוגיות אולי מעבר לפינה אך רק בישראל הצעה כזו עשויה לעבור ברוב קולות, לפחות לדעתי. הם אחרי הכל אלה שחוקקו כמה חוקים מוזרים ביותר.
   כתוב תגובה
אני לא רואה סיבה לדאגה  (חדש)
יעל יום שני, 09/07/2001, שעה 20:13
בתשובה ליו
אחרי הכל, כמו שנאמר בראש הכתבה - יעברו עוד מליוני או מליארדי שנים עד שזה יהיה רלוונטי. לא ממש מטריד.
הבה נשער שבתקופה שבה זה יהיה רלוונטי ההתפתחות הטכנולוגית תהיה כל כך גדולה עד שניתן יהיה לעשות זאת בצורה בטוחה, או לפחות לפנות את האוכלוסיה למושבות שיהיו על מאדים וירחי צדק.
   כתוב תגובה
אה ועוד משהו  (חדש)
יו יום שני, 09/07/2001, שעה 20:15
בתשובה ליעל
הבדיחה המקורית הייתה על חמישה מיליארד שנה. מצד שני, אתה בטח
לא כתבת את המאמר...
   כתוב תגובה
בנוסף  (חדש)
שלמקו יום שלישי, 10/07/2001, שעה 10:18
בתשובה ליעל
בטווח הזמנים הזה כמעט בטוח שיהיו לאנושות (אם תשרוד) משאבים מספיקים בכדי להעביר את כל האוכלוסייה למקומות בטוחים יותר.
   כתוב תגובה
אולי דווקא נוגה?  (חדש)
יעל יום שני, 09/07/2001, שעה 20:15
היה יכול להיות מעניין לנסות להרחיק את נוגה מהשמש, ואולי היה אפשר ליישב אותו.
   כתוב תגובה
אולי דווקא נוגה?  (חדש)
אהרון ה. יום שלישי, 10/07/2001, שעה 9:59
בתשובה ליעל
זאת אכן אחת האפשרויות המוצעות, כפי שנכתב במפורש בכתבה.
   כתוב תגובה
הארץ שנתלשה  (חדש)
אלי יום שני, 09/07/2001, שעה 20:39
וזה מזכיר לי ספר שאותו מכרתי כמדומני לארז לפני כמה חודשים בשם ''הארץ שנתלשה''.
הספר שיצא לאור בשנות החמישים כולל שני סיפורים : אחד מהם פחות רלבנטי לעניינינו של ז'ול ורן עוסק באנשים שמוצאים את עצמם על כוכב שביט שהתקרב מאוד לכדור הארץ.
הסיפור השני המעניין מאוד ''נקרא ''עולמות מתנגשים '' והוא אחת הדוגמאות המוקדמות ביותר של מד''ב אמריקני שתורגמו לעברית . הנחתי היא שזהו סיפור שהופיע במגזינים האמריקניים בשנות השלושים שכן הוא מתאים מאוד לסוג הסיפורים שהופיעו שם אז.
בקצרה : כדור הארץ מאויים על ידי כוכב קאנופוס שדורש מימנו להעביר אליו את כל מחצביו ולא ...
לחשמלאי פשוט שמתגלה בכורח האירועים כמדען גאון מתגלה שגם הכוכב מאדים מאויים באותה הצורה. הוא מוצא דרך להניע את שני כוכבי הלכת וכדור הארץ ומאדים יוצאים למסע ארוך בגלקסיה אל הכוכב קאנופוס כדי לנהל שם את הקרב הסופי במערכת הכוכבים של
האויב, תוך כדי שהם מתגברים בדרך על מכשולים ואיומים שונים שאותם שולח לעברם קאנופוס. .
האויב מתגלה לבסוף באנטי קלימקס זוועתי לא כממשלת קאנופוס עצמה (שמסתבר שכלל לא הייתה מודעת לכל המתרחש ולמלחמה הקוסמית המתנהלת בשמה ) אלא כמדען זקן ומטורף ששוכן שם ונכלא בידי הקאנופוסים עצמם כאשר הם מבינים איזה עוצמה כדור הארץ ומאדים מרכזים כנגדם במערכת השמש שלהם.
סוף טוב הכל טוב כדור הארץ ומאדים לאחר שהביסו את האויב חוזרים למערכת השמש המקורית שלהם.
מכל ספרי המד''ב שהופיעו בעברית בשנות ה-‏50 זהו הגרנדיוזי ומרחיק הלכת ביותר.
   כתוב תגובה
הממ...  (חדש)
אבישי יום שלישי, 10/07/2001, שעה 0:16
כדאי מאוד שיבדקו טוב טוב מה שהם עושים, ובאמת, שינסו את זה קודם על פלנטה אחרת. הודעה בעיתונות סטייל ''עקב קריאה שגויה של כתב היד של מנהל הפרוייקט, כל החיים על פני כדור הארץ יושמדו בעוד כשבועיים. הדילים להוואי במחירים מטורפים!'' היא ממש לא לעניין.

חוץ מזה, תודה על מאמר מעניין ומעורר השראה.
   כתוב תגובה
האם מדובר בצרות מוחין מצידם,  (חדש)
Kipod יום שלישי, 10/07/2001, שעה 0:54
או אולי השמטת פרטים מהמאמר הרציני?

בואו נעבור שוב על התרחיש. עקב התרבות גזי-חממה על כדור הארץ, כל הפלנטה מתחממת.
מרחיקים את כדור הארץ מהשמש.
גזי החממה נשארים באטמוספירה. הם ממשיכים להרבות. הריאות הירוקות של הארץ נחלשות, עקב מחסור באור שמש. אחוזי החמצן יורדים.
הטמפרטורות עולות שוב.
מכירות המזגנים בשיא!

טוב, נרחיק את כדור הארץ לנתיבו של פלוטו. קר שם.
מי צריך צמחים? אנחנו יכולים להסתגל לנשימת CO.
   כתוב תגובה
האם מדובר בצרות מוחין מצידם,  (חדש)
אהרון ה. יום שלישי, 10/07/2001, שעה 10:12
בתשובה לKipod
אכן, התסריט שתארת נותן רעיון מצוין לסיפור מד''ב! קדימה, למלאכה!

ולעצם העניין: במאמר המדעי שהוזכר בכתבה אכן לא מדובר על פתרון אפקט החממה שמטריד אותנו היום, אלא פתרון ארוך טווח (מיליוני שנים) של הארכת חיי הביוספרה.
יחד עם זאת, מכיוון שיש התעצמות מתמדת של קרינת השמש (כמוסבר בכתבה), ייתכן שאפשר לחשוב גם בתווך הקצר על התרחקות קטנה ומבוקרת מהשמש באופן שכמות הקרינה המגיעה לכדור הארץ תישאר ללא שינוי. כלומר, כל עלייה בעוצמת הקרינה ''תקוזז'' ע''י תיקון המסלול.
   כתוב תגובה
עוד נקודה למחשבה -  (חדש)
Kipod יום שלישי, 10/07/2001, שעה 11:26
בתשובה לאהרון ה.
מהמעט הזכור לי משיעורי הפיסיקה, אם כדור הארץ יתרחק מהשמש, מהירותו אמורה לגדול. הם נתנו דעתם לגלי הים שישטפו את ארצות השפלה?
אבל בעצם, לא יהיה מה שיעניק לכדור הארץ את יתרת המהירות שהוא צריך כדי לשמור על רדיוס המסלול. האם זה אומר שהמסלול יתספרל אל השמש?
   כתוב תגובה
אתה מוזמן לקרוא את...  (חדש)
אהרון ה. יום שלישי, 10/07/2001, שעה 17:00
בתשובה לKipod
המאמר המדעי שעליו מבוססת הכתבה (שפורסם בכתב עת מדעי מכובד לאחר כל הבדיקות הקפדניות של פרסומים אקדמיים), לבדוק את כל החישובים, ולטעון את טענותיך בפני שלושת המדענים. תוכל גם, כמובן, לכתוב מאמר מנומק הסותר את חישוביהם, ולשלחו לפרסום באותו כתב עת.
(אני התעצלתי לבדוק את החישובים, למרות שגם אני זוכר אי אלו דברים משעורי הפיסיקה וגם מהדינמיקה של גופים קשיחים.)

כדי שלא תצטרך להתאמץ לחפש שוב את הלינק, הרי הוא לנוחיותך:
   כתוב תגובה
אהרון, הנה כמה נקודות שהזנחת   (חדש)
גל יום שלישי, 10/07/2001, שעה 18:08
בתשובה לאהרון ה.
ראשית, עניין ששתלפים השנה הוא לא משהו קבוע.
אם משנים את מסת האסטרואיד, או את  המסלול הרצוי
(במאמר הם מדברים על הרחקת ארץ ל­1.5AU) אזי גם
משך הזמן בין המעברים משתנה.

הם גם מדברים על כך שבהירות השמש לא משתנה בצורה קבועה
אלא לקראת הסוף הבהירות מואצת ולכן נצטרך 
להאיץ את הפרוייקט.

נקודה נוספת­ האנרגיה להזזת הארץ תבוא, על פי תוכניתם,
על חשבון צדק. לפי חישוביהם זה יקרב את צדק לשמש 
ב­0.01AU. לא ברור עד כמה זה משמעותי אבל הם מצינים
שייתכן וזה יגרום בלגנים בחגורת האסטרואידים.

ולעניין הוצאות האנרגיה­ הם טוענים שהוצ האנרגיה לפרוייקט
זה הן באותו סדר גודל ואף פחותות מאשר הוצ אנרגיה
להארצה או למסע בין כוכבי.

במאמרם הם גם מזכירים כמה בעיות חמורות שיצוצו
בשל תוכנית זו, בהן לא דנת:
האחת, מעבר האסטרואיד יגרום לגיאות רצינית. כמה רצינית?
תלוי במסתו ובמרחק מעברו מארץ, כמובן.
בנוסף, חלק מהאנרגיה של המעבר יגרום להאצת 
סיבוב ארץ סביב צירה. מכיוון שמדובר במספר רב
של מעברים (כמיליון) הרי שזה עשוי לגרום להאצה
רצינית ביותר (בני אדם נזרקים מעל פני ארץ בגלל
הכח הצנטריפוגלי? ) לבעיה זו יש פתרון,
אם מתכננים כך שמעבר האסטרואיד יהיה פעם עם כיוון
סיבוב ארץ ופעם נגד.

ולטובת מי שאומר''לא לדאוג, הרי יש עוד מיליארדי שנים
עד שנזדקק לזה'' יש צורך להדגיש בשנית 
שזמן הששתלפים שנה למעבר (מיליון מעברים סהכ) מחושב
אם מתחילים עכשיו, על גודל אסטרואידי מסויים.
מדובר על שינוי הדרגתי של חצי יח אסטרונומית סהכ על פני 
שש מיליארד שנה.
ככל שנדחה את ביצוע התוכנית, כך נצטרך סלע גדול יותר 
או מסלול קצר יותר כדי להספיק.
   כתוב תגובה
ואתה בודאי מודע  (חדש)
Kipod יום שלישי, 10/07/2001, שעה 18:09
בתשובה לאהרון ה.
לידע הבסיסי ביותר שיש לי בפיסיקה.

כמה טוב שיש ידע, וחישובים מדוייקים. או אז, אין יותר צורך בהגיון פשוט.
   כתוב תגובה
הידע והחישובים...  (חדש)
אהרון ה. יום שלישי, 10/07/2001, שעה 18:33
בתשובה לKipod
מבוססים על הגיון פשוט, וגם לא כל כך פשוט.
ואגב, לא תמיד מה שנראה לנו כ''הגיון פשוט'' הוא בהכרח נכון.
   כתוב תגובה
הידע והחישובים...  (חדש)
אורי שגיא יום ראשון, 29/07/2001, שעה 1:38
בתשובה לאהרון ה.
למיטב זיכרוני, מהירות הסיבוב של כוכב לכת (או לווין כלשהו) סביב השמש קטנה ככל שמרחקו ממנה גדל, ולא להיפך, כלומר שעל מנת להרחיק את מסלול כדור הארץ מהשמש יש צורך קודם כל להאיץ אותו על מנת להביאו למיקום החדש, ואחר כך להאט אותו על מנת שלא יברח ממערכת השמש.
מצד שני, כאשר מדובר בשינויי מסלול ומהירות כה זעומים, אין זה משנה עד כדי כך, מה גם שמדובר בשינוי מסלול מאוד איטי.
אך למען הסדר הטוב, אני סבור שרצוי להעמיד עובדות פיזיקליות על דיוקן.
   כתוב תגובה
ז'ול ורן היה שם קודם  (חדש)
טל כהן יום שלישי, 10/07/2001, שעה 9:27
''הפוך על פיו''. (זהו התרגום של ש. סקולסקי, שפורסם בארץ בשנת 1966 ונחשב היום לקלאסיקה. יש תרגום חדש יותר, שאינני זוכר את שמו כרגע).
   כתוב תגובה
  (חדש)
יוני יום שלישי, 10/07/2001, שעה 13:00
אהרון, תודה על המאמר המעניין.
אם תמצא לנכון, תכלול גם את הנושא הזה בהרצאתך בירושלים.
   כתוב תגובה
  (חדש)
עמנואל יום רביעי, 11/07/2001, שעה 7:53
אהרון,
במאמרך כתבת ש''מה שהשמיד את הדינוזאורים לא היה התנגשות, אלא הפרעות במסלולי הארץ, מאדים ומרקורי, שהשתוללו בשל מעבר גרם שמיימי גדול בסביבה.''
למען הדיוק, מה שכתוב במאמר ב''נייצ'ר'' שאליו הפנית אותנו, ההפרעות במסלוליהם של כוכבי הלכת היו כאוטיות, כלומר נובעות מהדינמיקה המסובכת של מערכת השמש, והן שגרמו לעקירת אסטרואיד ממסלולו ולשיגורו להתנגשות המפורסמת בצ'יקשולוב, חצי האי יוקטן. כלומר, ההפרעות המסלוליות היו הסיבה הראשונה, אבל התנגשות האסטרואיד היתה הסיבה הסופית.
הפרעות כאלה אינן חייבות להיות גדולות - כאן נכנס לתמונה הכאוס. כידוע, משק כנפיו של פרפר מעל פקינג עלול לגרום לטורנדו בקנזס, וסטייה קלה (במידה כמעט בלתי נמדדת) במסלולו של כוכב חמה יכלה אם כן לחסל את טי רקס.
מה יכול לגרום לסטייה כזו? אין צורך בשום גורם שמחוץ למערכת השמש. יחסי הגומלין הכבידתיים בין המסות של השמש וכוכבי הלכת, השביטים, האסטרואידים וכו' מסובכים במידה יוצאת מן הכלל (ניוטון בכבודו ובעצמו חשב שמערכת כזו חייבת להיות חסרת שיווי משקל, ודרושה אצבע אלוהים כדי להחזיק את כל הדברים האלה במסלוליהם), וייתכנו מצבים נדירים שבהם המוני רטיטות קלות שבקלות יצטברו ויחזקו זו את זו, אם כי במשך רוב הזמן הן מקזזות זו את זו.
לעצם העניין, אזכיר שבובני פירסון כבר ארגנו מזמן את מערכת השמש שלהם לפי נוחותם, ובסופו של דבר התניעו את כל המערכת כדי לברוח מהגלקסיה, אחרי שהתברר להם שהליבה שלה מתפוצצת.
   כתוב תגובה
השתוללו?  (חדש)
אהרון ה. יום רביעי, 11/07/2001, שעה 10:25
בתשובה לעמנואל
לא זכור לי שהאשמתי את ארץ, מאדים, ונוגה ב''השתוללות'':-)

ולעצם העניין: תודה על התיקון! אכן חטאתי בשטחיות יתר - לא קראתי את המאמר ב''נייצ'ר'' בתשומת לב מספקת. אבל להגנתי (הדחוקה) אגיד שאזכור הדינוזאורים היה רק תוספת שולית ולא הדבר העיקרי בכתבה, שהתמקדה ברעיון לשנות את מסלול כדור הארץ באופן מלאכותי ומועיל.
   כתוב תגובה
למה דווקא ארץ?  (חדש)
גיא יום רביעי, 11/07/2001, שעה 22:42
אני לא מבין מה הדוחק לשנות את כד''הא דווקא. הרי יש לנו מספיק כוכבים במערכת שיכולים לספק חיים כיום ואף יתכן (לפי דעתי) שהסטייה ממסלולם וע''י כך שינוי האקלים ואף דברים נוספים בו יהיה לטובה..כמו שהוצע לגבי נוגה ומאדים וייתכן גם לכוכבים אחדים במערכת בהמשך התפתחות הטכנולוגיה.
לפי דעתי אסטרופיסיקאי הוא אסטרופיסיקאי ותו לא! הוא לא גיאולוג ולא ביולוג ולא יכול לדעת כמה הרסניות יהיו ההשפעות על כוכב המיושב בחיים, לפחות לא בזמן הארוך.
פרט לכך..זה יכול לפטור כמה בעיות חברתיות-כלכליות וגם דתיות וסוציו-פוליטיות אם נוכרח לעזוב את כד''הא ולהערך ליישוב מחדש..אבל זה כבר מד''ב
   כתוב תגובה
מד''ב? לאו דווקא  (חדש)
אהרון ה. יום חמישי, 12/07/2001, שעה 7:39
בתשובה לגיא
זה לא מד''ב - שינוי מסלוליהם של כוכבי לכת אחרים כדי להתאימם לחיים הוא במפורש אחת האפשרויות הנדונות במאמר (כאלטרנטיבה לשיטות ''הארצה'' שהוצעו בעבר).
   כתוב תגובה
כשאמרתי מד''ב התכוונתי  (חדש)
גיא יום חמישי, 12/07/2001, שעה 9:59
בתשובה לאהרון ה.
אל השינויים במבנה החברתי בפסקה האחרונה,לנסות לחזות מה יהיה בשינוי דרסטי ועדיין בלתי נתפס על ידי הרבה מאוד אנשים יכול להיות בסיס לספר מד''ב טוב.
אבל אם כבר..לפי דעתי זו דרך מאוד לא בטוחה ומסוכנת..לפחות עד שיבדקו את כל ההיבטים שלה ויש אלטרנטיבות יותר בטוחות.
רוב הסיכויים הם שכדור הארץ יהיה בלתי ניתן להחזקת חיים עוד לפני שקרינת השמש תעלה.
   כתוב תגובה
יחי אהרון ה.  (חדש)
איתן בר-אור שבת, 11/08/2001, שעה 8:10
אני חושב שהאדם שקורא לעצמו ''אהרון ה.'' מבין קצת יותר מכולכם- האנשים ששולחים הערות מפגרות ומתחכמות.
זאת דעה שפיתחתי לפי השאלות של השואלים, והתגובות והתשובות של ''אהרון ה.''.
אז אם אין לכם שאלות, טענות או מענות שלא דיסקסו עליהם כבר במאמר, או שאלה תאורריות אשר לא מסתמכות על כל עובדה מוצקה שהיא, אולי כדאי שתוודאו קודם שמה שאתם אומרים נכון או לפחות חכם לפני שאתם מטרידים אנשים לחינם!!!
אז אני אומר:
המבצע הזה נבדק לפרטי-פרטים!
ולא הושמט אפילו הפרט הקטן ביותר.
והמדענים האלו אשר הגו את הרעיון חשבו כבר על ה-כ-ל!!!
אז אם ראיתם איזה סרט בדיוני פעם שקרה המקרה וכדו''א הוזז ממסלולו, וזה גרם לשטפונות, התנגשות עם כוכב לכת אחר או כל אסון אחר שהוא, יש לי משהו להגיד לכם......
זה רק סרט!!!!!!!!!!!!!!!!!
   כתוב תגובה
אדון בר­אור הנכבד  (חדש)
גל  שבת, 11/08/2001, שעה 10:01
בתשובה לאיתן בר-אור
מנסיוני (כמדען מתחיל) כמו גם מידע כללי לגבי הצלחות או 
כשלונות של מבצעים של נאסא או אחרים,
הטענה שמבצע כלשהו נבדק לפרטי פרטים והכל מתוכנן וגו'
היא לא בהכרח נכונה. דוגמה אחת פשוטה­ היה את המקרה
של חללית מחקר למאדים אשר הכל תוכנן לפרטי פרטים רק 
שאלה השתמשו במיילים ואלה בקילומטרים ומה קרה?
שנית, אם היית קורא את ההערה שלי 
כאן : http://sf-f.org.il/story.php3?id=139#2994 
ואם היית קורא את המאמר המקורי באנגלית היית רואה שחלק 
מההשלכות של המבצע עדיין לא ברורות (למשל עניין הירח, 
עניין האצת סיבוב ארץ סביב צירה, עניין קירוב מסלולו של צדק
, השפעות אקלימיות) כך  שלטעון שהכל נבדק לפרטי פרטים
 ולכל  יש פתרונות זה לא נכון.
שלישית ואחרונה­המאמר הזה נוגע לאחד הנושאים אשר נדונים
בספרות ובסרטי מד''ב. מדוע שלא נשווה בין המציאות למד''ב?
   כתוב תגובה
או שכן או שלא מה שבטוח- אולי!!!  (חדש)
אורי איגר שבת, 11/08/2001, שעה 18:23
בתשובה לגל 
אני לא כל כך בטוח שהמדענים ה''מהוללים'' (שכל-כך מתלהבים מעצמם) יכולים לעשות זאת, כי אני אולי לא מבין כמוהם באסטרופיסיקה, אבל זה בכלל לא נחוץ, פשוט מביטים לשמיים בלילה בהיר שרואים הרבה (מיליארדים לפחות...) כוכבים ופשוט חושבים...
יש לנו מזל מזה שאנו נוצרנו או התפתחנו או איך שאתם לא תקראו לזה, בארץ ולא על כל אחד שמונת כוכבי הלכת או על אחד מ-‏61 הירחים ואם אנחנו ננסה לשנות את הטבע אפילו יותר משכפול תאים חיים,יקרה משהוא גדול, ואני מבטיח הוא לא אבל ממש לא יהיה לטובתנו!!!

אשמח לקבל טענות ומענות לגבי מה שכתבתי!!! פשוט תשלחו לי לאי-מייל-
IGER@ACTCOM.co.il
ותכתבו שהנושא הוא- ''לאורי!!!''

תודה!!!!!!!!!!!!!!
   כתוב תגובה
מה שנכון.  (חדש)
שלמקו יום ראשון, 12/08/2001, שעה 3:15
בתשובה לאורי איגר
הרי אם לא היינו ממציאים את מכונות הקירור המבוססות על פריאון, לא היה חור באוזון.

נכון, גם לא היו מקררים, אבל עדיין- לא היה חור באוזון.

ודרך אגב, עוד דוגמא לכך שאם דבר נבדק זה לא אומר שהוא בטוח זה התאלידומיד. תרופה לבחילות בוקר שנבדקה בכל הדרכים הקיימות ובכל זאת גרמה לאנשים עם מומים נוראיים.
   כתוב תגובה
בואו נהיה מציאותיים...  (חדש)
אלי ק יום שישי, 07/09/2001, שעה 3:12
בתשובה לשלמקו
חבר'ה, בשורה התחתונה, לא ניתן יהיה לדעת מה שינוי, אפילו מזערי
של מסלול כדו''א יגרום לנו ולהרמוניה במערכת השמש.
ראשית כל, עם כל הכבוד לאסטרופיסיקאים למיניהם, מדע האסטרופיסיקה רחוק מלהיות מדע מדויק.
הכוונה היא לכך שדינמיקה של מערכות שמש היא לא דבר שקל לחשב
אותו, ובטח ובטח לא לפרטי פרטים. את זה כל סטודנט לפיסיקה יוכל
להגיד לכם (ואני אומר).
שנית, לא ניתן יהיה לדעת מה יהיו ההשלכות על האטמוספירה של כדו''א. לא מספיק שבימינו עם כל הידע שיש לנו, לא ניתן לבצע ניתוח
אמיתי של האטמוספירה, ובטח ובטח שלא לחזות שינויים, אז על אחת
כמה וכמה לא שינויים שיגרמו כתוצאה מתיקון מסלול.
מה גם שמסלול כדו''א הוא לא עגול, אלא אליפטי, ומה שקובע את הטמפ' הוא לא הקירבה, אלא למעשה משך החשיפה.
תרשו לי להישאר ספקן ולהגיד שגם אם יוכלו לבצע מה שהם טוענים,
ההשלכות הן כ''כ עמוקות, שלאף אחד אין כיום מספיק ידע כדי לתת
אפילו ניחוש לגבי מה יקרה.
ובחייכם, כיאוס ??? מייחסים לתורה הזאת קצת יותר מדי ''כאוס''.

דרך אגב, אני בכלל לא בטוח שיש אפשרות לבצע את המעשה הזה.
אתם מכירים את המחקר על טלפורטציה ?
למעשה, יש מחקר, וברמה הקוונטית הצליחו לבצע טלפורטציה, אבל
זה רחוק שנות אור מלהיות ישים, ולדעתי כנ''ל לגבי תיקון מסלול של
פלנטה.

אם למישהו יש עוד כמה סנטים, בבקשה להגיב :)
   כתוב תגובה
מה לעזאזל קשור שנות אור בסוף?!  (חדש)
גל יום שלישי, 10/06/2008, שעה 1:12
בתשובה לאלי ק
שנת אור זו מידת מרחק, כמו ק''מ או מטר וכו' זה המרחק שלוקח לאור לעבור בשנה.
   כתוב תגובה

הדעות המובעות באתר הן של הכותבים בלבד, ולמעט הודעות רשמיות מטעם האגודה הן אינן מייצגות את דעת או אופי פעולת האגודה בכל דרך שהיא. כל הזכויות שמורות למחברים.