על האגודה | פעילויות | הצטרפות | צרו קשר | כתבו לאתר | English Site | בפייסבוק
עוד בקטגוריה זו:

Ancillary Justice
ספרים / אהוד מימון
16/08/14
תגובות: 0  
סוס ורוכבו רמה בים
ספרים / נועה רייכמן
03/05/14
תגובות: 0  
קוקטייל עם טעם לוואי
ספרים / אהוד מימון
05/04/14
תגובות: 3  
לילד יש פוטנציאל
ספרים / נועה רייכמן
22/03/14
תגובות: 0  
במעלה המדרגות היורדות
ספרים / אהוד מימון
23/11/13
תגובות: 0  
לא הדיסטופיה שעליה חשבתם
ספרים / איתי שלמקוביץ
21/10/13
תגובות: 0  
החיים, בעיר קטנה
ספרים / קרן לנדסמן
06/10/13
תגובות: 0  
משחק ילדים?
ספרים / קרן לנדסמן
17/08/13
תגובות: 1  
לא בדיוק סימפוניה
ספרים / אהוד מימון
04/08/13
תגובות: 3  
דרושות מילים לתמונות
ספרים / אהוד מימון
15/06/13
תגובות: 1  
כשאשלין פגשה את קינאן
ספרים / קרן לנדסמן
11/05/13
תגובות: 1  
לשם ובחזרה, ולשם
ספרים / נועה רייכמן
19/04/13
תגובות: 2  
דרושים מספריים
ספרים / אהוד מימון
06/04/13
תגובות: 7  
בחזרה לעתיד שלא היה
ספרים / קרן לנדסמן
16/03/13
תגובות: 5  
להתחיל באומץ
ספרים / נועה רייכמן
02/02/13
תגובות: 0  

היא משלנו
ספרים / רמי שלהבת
יום ראשון, 01/09/2002, שעה 0:00

ביקורת על ספרה הראשון של ורד טוכטרמן, 'לפעמים זה אחרת'


הופיע בגליון מספר 16 של המימד העשירי, ספטמבר 2002


כמשתתף קבוע בפורומי המד''ב באינטרנט, וכעורך מגזין הרשת שבו התפרסמו בשנתיים האחרונות רבים מהסיפורים היותר טובים שהצמיחה קהילת החובבים, הוצאת 'לפעמים זה אחרת' היתה אחד מהארועים היותר משמחים שקרו לי השנה.
ורד טוכטרמן (Boojie עבור מכריה מהאינטרנט) היא הכותבת הראשונה שהצליחה לשבור את המחסום שבין כתיבת החובבים באינטרנט לבין כתיבה מקצועית. סיפוריה, אשר אוגדו ברובם בקובץ סיפורים זה, פורסמו, רובם ככולם, ברשת. ורד זכתה בחלק ניכר מתחרויות הכתיבה השונות שנוהלו בפורומים השונים או מטעם האגודה, וההחלטה של הוצאת אופוס לפתוח את סדרת המד''ב המקורי דוקא באוסף של סיפוריה נראית כמעט מובנת מאליה.
עשרים ושבעה סיפורים נאספו ב'לפעמים זה אחרת'. הקצרים שבהם לא עולים באורכם על עמוד וקצת, ואילו הארוכים מגיעים לכמה אלפי מלים. רובם הגדול טובים וחלקם אף יותר מכך. כולם מהלכים על הגבולות של המציאות המוכרת לנו ומנסים להגדיר אותה מחדש. תוך כדי כך עולות בהם שאלות מדעיות וחברתיות מרתקות הצומחות מתוך הקונפליקטים הקטנים הקיימים תמיד בכל מקום בו יש אנשים (ויצורים חיים נוספים). הדמויות, ועמן הקוראים, טרודות ברבים מהסיפורים במצבי התמודדות שונים – עם חידות מדעיות או פילוסופיות, עם אנשים אחרים, עם עצמן ועם מוזרויות החיים בכלל. בהרבה מובנים, הספר כולו הוא חיפוש אחד ארוך המתחלק להרבה שאלות קטנות. איך אנחנו תופסים את המציאות? מהו האלוהים? האם החתולה מתילדה קיימת כשלא מחפשים אותה? מהו היופי? – כל אלה שאלות שעולות בסיפורים שונים לאורך האסופה. חלקן זוכות לתשובה, רובן לא.
הסיפורים באסופה מחולקים לשלושה שערים: ''מלכודות'', ''שינויים'' ו''לפעמים זה אחרת''. ''מלכודות'', החלק הראשון, הוא גם השער ה''מד''בי'' ביותר. הסיפורים בו עוסקים ברובם בשאלות מדעיות ישירות ובסיטואציות של מחקר, והדמויות עוסקות בחקר המוח והפסי ובשילובים שונים בין מדעי הטבע והרפואה. ''שינויים'', הבא אחריו, מעביר את החיפוש אל העולם האנושי והחברתי, והסיפורים בו ממוקמים במצבים לימינליים שונים בחיים – התבגרות, מוות, חלום ומצבים נוספים של הרחבת התודעה. השער האחרון, אשר שמו כשם הספר, בוחן כבר את המציאות עצמה, והסיפורים בו הם ברובם מבוססי פואנטה, כאלה המגלים לנו מה באמת מסתתר מאחרי תופעות שונות במציאות, אותה תפסנו עד כה כמובנת מאליה. שלא במפתיע בסוג כזה של סיפורים, זהו גם השער העשיר ביותר בהומור בספר.
'לפעמים זה אחרת' הוא לא רק קובץ סיפורים מצוין, אלא גם הוכחה לכך שניתן לכתוב מדע-בדיוני ועדיין להשאר ישראלי בכל רמ''ח איבריך. בניגוד ליותר מדי מספרי המד''ב המקוריים-כביכול שיצאו בארץ (חלקם מצוינים), הכתיבה של טוכטרמן נעוצה עמוק בשפה העברית ובישראליות. גם כאשר הסיפורים מועברים לארצות אחרות או לעולמות רחוקים, השפה בהם בולטת בעושר ובישירות הכל-כך ישראלית שלה. העברית בספר חיה מאד, טבעית, קולחת ואומרת הכל בגלוי. ההווי המוקרן ממנה הוא כזה שלא יכול היה להכתב בכל מקום אחר. כל זה, כמובן, לא מונע ממנה לתאר גם מציאויות זרות לחלוטין להוויה הישראלית ולעשות זאת בצורה אמינה ביותר.
רבים מהסיפורים דורשים אזכור מיוחד. כיוון שלא ניתן לאזכר כאן את כולם, אציין רק כמה ששבו את ליבי במיוחד, לפחות נכון לרגע הקלדת שורות אלה. בין אלה ניתן למצוא את 'מסכות' המקסים והמרגש, המספר על נערה דחויה ההולכת לראשונה בחייה לנשף מסכות, כשהיא מצוידת בתחפושת היפה מכל; את 'נוכחים נפקדים' העוסק בצורך המוכר לכולנו לשמור על קשר עם הרחוקים ביותר מאיתנו והקרובים ביותר ללבנו; את 'לאור השקיעה' המשלב בחינה של גבולות התפיסה הפיסיים של המוח האנושי עם הורים שמנסים לגונן על בנם; את 'ואלס עם מתילדה' – סיפור הזוי על זוג המנסה להתמודד עם הידיעה שהחתולה שלהם משכפלת את עצמה; ואת 'לצוד חד-קרן' הקצרצר והמבדח, המסביר מדוע ציד חדי-קרן הוא דבר כל-כך קשה.
גם ברמת ההפקה הספר ראוי כמעט רק לשבחים; הכריכה נאה ומעוצבת וההדפסה נקיה ואין בה שגיאות הגהה בולטות. ניכר שהושקעה מחשבה בבחירת הסיפורים ובמיונם ונראה כי הם טופלו ביד אוהבת. עם זאת, עריכה מקצועית יותר היתה מועילה בהחלט לכמה מהסיפורים היותר ישנים שבספר, וקרוב לודאי שגם לאחרים.
'לפעמים זה אחרת' הוא ספר מוצלח מאד ונעים לקריאה, וניתן רק לברך את הוצאת אופוס על ההחלטה להוציא אותו, כמו גם על פתיחת סדרת המד''ב המקורי החדשה שלהם. מי יתן וגם שאר הספרים שייצאו בסדרה זו יגיעו לרף שקבעה לנו ורד טוכטרמן.



לפעמים זה אחרת
מאת ורד טוכטרמן
הוצאת אופוס, 2002
221 עמודים



לפעמים זה אחרת
מגזין הרשת 'בלי פאניקה'
ורד טוכטרמן וכמה מסיפוריה
המימד העשירי
הוצאת אופוס

 
חזרה לעמוד הראשי         כתוב תגובה

 
הדעות המובעות באתר הן של הכותבים בלבד, ולמעט הודעות רשמיות מטעם האגודה הן אינן מייצגות את דעת או אופי פעולת האגודה בכל דרך שהיא. כל הזכויות שמורות למחברים.