על האגודה | פעילויות | הצטרפות | צרו קשר | כתבו לאתר | English Site | בפייסבוק
עוד בקטגוריה זו:

Ancillary Justice
ספרים / אהוד מימון
16/08/14
תגובות: 0  
סוס ורוכבו רמה בים
ספרים / נועה רייכמן
03/05/14
תגובות: 0  
קוקטייל עם טעם לוואי
ספרים / אהוד מימון
05/04/14
תגובות: 3  
לילד יש פוטנציאל
ספרים / נועה רייכמן
22/03/14
תגובות: 0  
במעלה המדרגות היורדות
ספרים / אהוד מימון
23/11/13
תגובות: 0  
לא הדיסטופיה שעליה חשבתם
ספרים / איתי שלמקוביץ
21/10/13
תגובות: 0  
החיים, בעיר קטנה
ספרים / קרן לנדסמן
06/10/13
תגובות: 0  
משחק ילדים?
ספרים / קרן לנדסמן
17/08/13
תגובות: 1  
לא בדיוק סימפוניה
ספרים / אהוד מימון
04/08/13
תגובות: 3  
דרושות מילים לתמונות
ספרים / אהוד מימון
15/06/13
תגובות: 1  
כשאשלין פגשה את קינאן
ספרים / קרן לנדסמן
11/05/13
תגובות: 1  
לשם ובחזרה, ולשם
ספרים / נועה רייכמן
19/04/13
תגובות: 2  
דרושים מספריים
ספרים / אהוד מימון
06/04/13
תגובות: 7  
בחזרה לעתיד שלא היה
ספרים / קרן לנדסמן
16/03/13
תגובות: 5  
להתחיל באומץ
ספרים / נועה רייכמן
02/02/13
תגובות: 0  

שובו של אביר
ספרים / אסף דקל
יום ראשון, 17/10/2004, שעה 9:31

'אביר המילה חוזר' של טרי ברוקס – הפתעה נעימה בהוצאת עם-עובד


זה שנים מספר נדמה כי עברה המפואר של סדרת המד''ב של עם-עובד נמצא מאחוריה. הרי מה היא מגישה לנו בימים אלה, מלבד שאריות סילברברג, שאריות חולית ושאריות זילאזני שלא תורגמו עדיין?
לפיכך הופתעתי מאד מהנאתי מ'אביר המילה חוזר' של טרי ברוקס. הוא בהחלט מוצלח יותר מקודמו, ''הנערה ואביר המילה''. קשה לומר מה היה כאן טוב יותר, מאחר ומ'הנערה ואביר המילה' איני זוכר דבר. עברו כארבע שנים מאז, חי זקנו של הנביא, והרי ספרים שלא עשו רושם מיוחד אינם נחרתים בזכרון. ובכל זאת זכורות אותן הנבואות של 'אביר המילה', שתוארו כפלאשבקים (פלאש-פורוורדים?), ואשר היו מצויירות היטב ומדכאות. מעבר לכך – מאומה.

הרקע לסיפור הנוכחי הוא המאבק הנצחי בין הטוב לרע, בין ''המילה'' לבין ''הריק'', מאבק שנמשך עד ימינו. בפתיחה נראה כי הריק צובר כוח, והעתיד קודר. גם כאן, כמו בספר הקודם, העתיד מתואר בחלומותיו של הגיבור, ג'ון רוס, אביר המילה. את התפקיד והתואר קיבל הנ''ל מידיה של איזו מלכת פיות קלטית אי שם בווילס, ''הגבירה''. דבר זה מעלה את השאלה מדוע, אם המאבק נצחי, נתקעו כוחות הטוב אי שם במאה הרביעית או החמישית לספירה, בתפישתם העצמית ובכוחותיהם. כמו כן, ספרים וסרטים וסדרות טלויזיה על המאבק הנצחי בין הטוב לרע תמיד מעוררים את התהיה – אם יש סכנה האורבת לבני האדם, למה לא לספר להם? במקום שבודדים ילחמו בה, המין האנושי בהחלט יכול להתאגד כנגד אויבים משותפים. את השפעת הקטלנית מסין ניצחנו? את האבולה אנו מנצחים כל פעם מחדש? אנו משפרים עמדות במלחמה באיידס? השדים לא אמורים להיות שונים מכל אלה. אם רק נדע עליהם, נוכל ללמוד איך להלחם בהם. אבל טרי ברוקס לא מעריך מדי בני אדם, ועוד על כך – בהמשך.

ג'ון רוס החליט להתגרש מהגבירה. לא בא לו להיות אביר. לא בא לו להכשל שוב ושוב במלאכתו. למען האמת, הוא פשוט בכיין אדיר. בסדר, אז מתו כמה אנשים חפים מפשע עקב טעות שלו. ביג דיל. הוא מזכיר מעט את היללות הבלתי נגמרות של ג'ון קונסטנטין (Hellblazer), או אפילו את אלה של הארי פוטר. נו, בסדר, אז החיים לא מושלמים. אם לא בא לכם להתמודד, לפחות תשתקו?

למרבה המזל, לאף אחד לא אכפת מפרישתו של ג'ון – לא לטובים ולא לרעים. אחרת, כמובן, לא היה לנו סיפור – גם אם זה האחרון פשוט למדי (יש שד מרושע שצריך להרוג), וניתן בקלות לסכם אותו בפסקה או שתיים בלי לאבד כמעט דבר.
לאחר פרישתו של ג'ון רוס, הוא מוצא עבודה בסיאטל אשר בארה''ב. ''עיר הברקת'', כפי שהיא מכונה בספר שוב ושוב. וכדי להשלים את האלגוריה, המעסיק שלו זוכה לשם החיבה המקורי ''הקוסם''. ואם האלגוריה לא ברורה ברגע הראשון (והיא בהחלט ברורה), הרי שהסופר טורח לטחון אותה שוב ושוב ולנצל כל אספקט שלה.
לא זאת בלבד, אלא שג'ון ''זוכה'' לחזיונות חוזרים ונשנים בהם הוא הורג את אותו ''קוסם'' ב''עיר הברקת''. ובכל זאת הוא בוחר להשאר שם, ומחכה לסוף המר.

כפי שכבר צוין למעלה, העלילה עצמה נדושה למדי. פיתולי העלילה לא יפתיעו קוראים מנוסים. אבל העלילה היא לא הכל בספר. מעלתו הגדולה ביותר היא היותו מרתק. קשה להניח אותו מהיד. מילולית. גם כשצריך היה לצאת מהבית, תהיתי אם לזייף תור פתאומי בשבת בצהרים אצל רופא שיניים, רק כדי שאוכל להמשיך לקרוא.
מאידך, מגרעתו הגדולה ביותר של הספר היא המיזנטרופיות שלו. טרי ברוקס לא מסתפק בהצגת חזיונות של העתיד בהם המין האנושי מנוצח, משועבד ומושפל על ידי השדים ובני בריתם. הוא חייב לציין שוב ושוב, ושוב, עד כמה זה מגיע לנו. שלא מגיע לנו לחיות. בני האדם, אליבא דברוקס, הם חלאות קטנות ואנוכיות במקרה הטוב, מרושעות במקרה הרע. באופן אישי, הריני להצהיר כאן למען הפרוטוקול שגם אם רק על עצמי לספר ידעתי, אני בהחלט לא כזה. אני בן אדם ממש נחמד. ואני מכיר עוד כמה כאלה.

דווקא בגלל שהספר אינו סובל מעומק רב או מרבדים חבויים, הרי הוא מושלם לטיסה או לנסיעה ברכבת. כאמור למעלה, לא חייבים לקרוא את קודמו לשם כך. גם ללא כל זכרון של קודמו, הספר סיפק הנאה מרובה.



אביר המילה חוזר (A Knight of the Word)
מאת טרי ברוקס (Terry Brooks)
תרגום: מיכאל תמרי
הוצאת עם עובד, 2004
348 עמודים



אביר המילה חוזר
הנערה ואביר המילה - הספר הראשון בסדרה

 
חזרה לעמוד הראשי         כתוב תגובה

 
איך הגיעו מ-World ל''מילה''?  (חדש)
ניר יום ראשון, 17/10/2004, שעה 20:15
הם עד כדי כך מטומטמים שם ב''עם עובד''?
   כתוב תגובה
בספר הקודם היה כתוב Word.  (חדש)
שלמקו יום ראשון, 17/10/2004, שעה 21:45
בתשובה לניר
מה לעשות שלא כל משחק מילים יכול לעבור?

(ובקשר לשאלתך- כן. ''חולית: אדם נגד מכונה'')
   כתוב תגובה
רשלנים.  (חדש)
Kipod יום ראשון, 17/10/2004, שעה 21:46
בתשובה לניר
זאת שגיאת כתיב שלהם. שם הספר במקור הוא ''A Knight of the Word''.
   כתוב תגובה
ואם אנחנו בענייני תרגום...  (חדש)
ולנסיה יום שני, 18/10/2004, שעה 18:18
בתשובה לניר
איך התרגום?
התרגום של עם עובד הוא הרי לא משהו שאפשר לסמוך עליו. גם ''חולית'' וגם סדרת אמבר המתורגמים יצאו באותה סדרה לבנה.
   כתוב תגובה
אחד הדברים העיקריים שהפריעו לי בתרגום  (חדש)
יאיר הדרקון האמיתי שבת, 15/01/2005, שעה 18:16
בתשובה לולנסיה
ב''הנערה ואביר המילה'' היה, ששם אחת הישויות בספר תורגם בשני אופנים שונים בצורה לא עקבית, ואפילו באותן פסקאות עצמן הופיעו שתי הגרסאות.
   כתוב תגובה
אני רוצה להביע את הסכמתי עם מחבר הביקורת -  (חדש)
Boojie יום שלישי, 19/10/2004, שעה 11:30
הוא אכן בן אדם ממש נחמד. כלומר, כשנחה עליו הרוח.
לגבי הספר? אין לי מושג. לא קראתי אותו.
   כתוב תגובה
הנערה ואביר המילה הוא תופעת טבע יחודית  (חדש)
mio יום שישי, 22/10/2004, שעה 22:55
הוא הספר היחיד שאני יכול לזכור, ובוודאי הספר הז'אנרי היחיד, שמעולם לא הצלחתי לסיים אותו. הוא עדיין נח על מדפי ואני מנסה להתחיל אותו מחדש מדי כמה חודשים ותמיד נוטש איפשהו באזור עמוד מאה. ואני גאה ביכולתי לצלוח גם את המשעממים שבספרים. הספר, מן הסתם, נגוע בכישוף או משהו. כך או כך, כנראה שגם אם אי פעם אצליח לסיימו הוא לא יגיע לראש רשימת המומלצים שלי וגם לא קרוב לשם. מצד שני אומרת הביקורת שהספר השני טוב מהראשון וניתן לקרא אותו בלי לסיים את הראשון. ועכשיו נותר להתחבט בשאלה: האם, כמי שלא ממש אהב את הראשון, כדאי בכלל לנסות?
   כתוב תגובה
הנערה ואביר המילה הוא תופעת טבע יחודית  (חדש)
היא יום ראשון, 24/10/2004, שעה 20:11
בתשובה לmio
אני היצלחתי לקרוא את הספר עד הסוף בפעם השלישית שהוא התגלגל לידי(שכבתי בבית חולים בלי יכולת לרדת מהמיטה וזה היה הספר היחיד בהסג ידי תרתי משמע)אבל את קטעי החלמות/ פילוסופיה של ה''אביר'' קראתי בריפרוף בלבד. הילדה וההסטוריה שלה יותר מענינת , עדין לא מתחרה במילון אבן שושן.
בקיצור עדיף שיתרגמו את הספרים החסרים מסידרת שנרה שלו!
   כתוב תגובה
הנערה ואביר המלה הוא ספר סביר בהחלט  (חדש)
אלמוני יום שני, 27/12/2004, שעה 19:32
בתשובה לmio
בסוגה שבה לא כל הספרים מרתקים ומשלהבים. מה שכן, נכון לומר שאין בו שום רובד פילוסופי או מדעי ובאופן אישי אני נוטה לראות בו סוג של תגובה להצלחת הארי פוטר.

אתם יודעים, ילדה עם כוחות קסם שאיש אינו מרגיש, וכו'..
   כתוב תגובה
באיחור מסוים, אבל מילא.  (חדש)
evilsheep שבת, 04/12/2004, שעה 0:51
הרמ. ''הנערה ואביר המילה'' הוא דווקא אחד הספרים שחיבבתי ביותר בשנים האחרונות.
לא ברורות לי כל הביקורות כנגדו והטענות על כך השהוא משעמם ו/או בלתי קריא, אבל, בשנית, מילא.
   כתוב תגובה
לאחרים לא ברור היכן את\ה רואה טענות שכאלו.  (חדש)
Kipod שבת, 08/01/2005, שעה 4:35
בתשובה לevilsheep
   כתוב תגובה
בנוגע לקשר לספר הראשון  (חדש)
יאיר הדרקון האמיתי שבת, 15/01/2005, שעה 18:39
אזהרה: ספוילר מסויים לתחילת הספר.

---------------------------------

קראתי את שני הספרים אחד אחרי השני ברצף, ואחד הדברים שהפריעו לי בתחילתו היה חוסר הקשר שלו עם קודמו במובנים מסוימים. אתם יכולים לשאול את עצמכם למה אני מתכוון: הרי הדמויות הראשיות הן אותן דמויות, הרקע הוא אותו רקע (מלחמת המילה בריק) ולמעשה הדברים שקרו בספר הקודם מוסברים שוב במהלך הספר הזה, בתור שירות למי שלא קרא או לא זוכר.
אם כך, מה שאני מתכוון אליו הוא שכמעט כל הדמויות המשניות שהיו בספר הקודם נמחקות מקיומן בעלילה. ההתרחשות קורה בחלק אחר אמנם של ארה''ב, אבל המספר טורח לספר לנו באופן מפורט איך כמעט כל הקרובים והחברים של נסט פרימארק, הדמות הראשית, לא יכולות לשחק יותר תפקיד בעלילת הספר הזה, וזה באופן בלתי הפיך.
כשהייתי בקטע הזה בספר עצבנה אותי המחיקה שלהם מכל קשר לעלילה. עם זאת אני יכול להעלות השערות לנחיצות המהלך. המחבר אולי רצה לנתק קשר מעלילת הספר הקודם כדי להדגיש את הניתוק של הדמויות הראשיות מעברן.
אני לא אוהב את סגירת האפשרויות הטוטלית הזו שהוא ביצע. כמו שהוא דוחף לנו בכפית שוב ושוב את המטפורה של עיר הברקת כדי להדגיש את המסר שלו, כך הוא נוקט באמצעים הקיצוניים ביותר בכדי לנתק את עלילת הספר מקודמו, ולשרת את מטרתו שלו.
אולי לכותב הביקורת היה יתרון מסויים בכך שהוא לא זכר את הספר הקודם. מה שדיברתי עליו לא הפריע לו כל כך כמו שהפריע לי, שקראתי את הספרים ברצף וחשבתי או אפילו ציפיתי להמשכיות גם במובן הזה.
   כתוב תגובה

הדעות המובעות באתר הן של הכותבים בלבד, ולמעט הודעות רשמיות מטעם האגודה הן אינן מייצגות את דעת או אופי פעולת האגודה בכל דרך שהיא. כל הזכויות שמורות למחברים.