על האגודה | פעילויות | הצטרפות | צרו קשר | כתבו לאתר | English Site | בפייסבוק
עוד בקטגוריה זו:

אל ''המרחב''
מאמרים / איתי ליבנה
13/09/14
תגובות: 0  
אלים וז'אנר
מאמרים / ניקולה גריפית'
02/08/14
תגובות: 2  
האם איבדנו את העתיד?
מאמרים / ג'ו וולטון
22/02/14
תגובות: 4  
הכפירה הקדושה נוסח מאדים
מאמרים / אבינועם ביר
01/02/14
תגובות: 2  
האם יש ''גל חדש'' חדש במדע הבדיוני?
מאמרים / דייויד ברנט
29/06/13
תגובות: 4  
בילבו בגינס: גיבור עם חרב ומטפחת
מאמרים / רחל מרדכוביץ'
26/01/13
תגובות: 12  
מקדים את המאוחר
מאמרים / אהוד מימון
24/11/12
תגובות: 11  
הסכנות שבדמיון פעיל יתר על המידה
מאמרים / גיא חסון
13/10/12
תגובות: 4  
קולר האשמה
מאמרים / אהוד מימון
25/08/12
תגובות: 11  
הכוח חזק עמו
מאמרים / רז גרינברג
15/03/12
תגובות: 1  
המוסר הרובוטי של דוקטורוב
מאמרים / אהוד מימון
31/12/11
תגובות: 0  
השתלהבויות מדע בדיוני של ימים עברו
מאמרים / ג'יימי טוד רובין
08/04/11
תגובות: 5  
מחזור 2010
מאמרים / שריל מורגן
12/02/11
תגובות: 3  
גיהינום חדש
מאמרים / לורה מילר
28/08/10
תגובות: 4  
קדימה במלוא הקיטור
מאמרים / פול די פיליפו
24/04/10
תגובות: 8  

חם מדי? נתרחק קצת מהשמש...
מאמרים / אהרון האופטמן
יום שני, 09/07/2001, שעה 16:19

אסטרופיסיקאים מציעים לשנות את מסלול כדור הארץ, וטוענים כי המשימה אפשרית


גרסה מקוצרת של מאמר זה פורסמה בעיתון הארץ, 9/7/2001


אנקדוטה ידועה מספרת על אסטרופיסיקאי שהסביר, בהרצאה לקהל הרחב, שהשמש תכלה את משאבי האנרגיה שלה תוך כ-‏8 מיליארדי שנים, ולא יהיה עוד כל סיכוי לחיים להתקיים במערכת השמש. ''מתי? '' נזעק מישהו מהקהל. ''בעוד כ-‏8 מיליארד שנים'', חזר המדען בסבלנות. ''אה, לרגע נבהלתי, חשבתי שאמרת 8 מיליון'', השיב השומע באנחת רווחה.

מילארדי שנים, ביליוני כוכבים, מיליוני שנות אור – הגדלים השגרתיים בהם עוסקים אסטרופיסיקאים – הנם ''מספרים אסטרונומיים'', כמעט בלתי נתפשים. אבל העיסוק בגדלים האדירים הללו מתחיל לחרוג אל מעבר לתצפיות אסטרונומיות ומודלים אסטרופיסיים על תהליכים קוסמיים כמו התפשטות היקום או היווצרותם של כוכבים. ברוכים הבאים לעולם החדש והאמיץ של ''הנדסה אסטרונומית'' או ''אסטרו-הנדסה'', תחום חדש שהציב לעצמו מטרה צנועה: לשנות סדרי בראשית, פשוטו כמשמעו.

למה הכוונה? עד כמה שזה נשמע דמיוני, הכוונה באמת להנדסה בקנה מידה אסטרונומי, או אם תרצו – הנדסה של מערכות כוכבים. למשל: הסטה מכוונת של כוכבי שביט או אסטרואידים ממסלולם, לתועלת האנושות. או, אם אין די בכך, שינוי מסלולו של כדור הארץ כדי להרחיקו מעט מהשמש וכך להאריך את משך הזמן בו התנאים בעולמנו יהיו תומכי-חיים. נשמע כמו רעיון טוב לסיפור מדע בדיוני? בהחלט, אך זהו בדיוק הנושא של מאמר מדעי שפורסם לאחרונה ע''י האסטרופיסיקאים ד' קוריסנסקי מאוניברסיטת קליפורניה, ג' לפלין מנאס''א ופ' אדאמס מאוניברסיטת מישיגן. במאמרם העמוס לעייפה בחישובים, נוסחאות וגראפים, מתווים השלושה תכנית נועזת לשינוי מסלוליהם של כדור הארץ וכוכבי לכת אחרים, וטוענים שהדבר בהחלט בר ביצוע – אם לא עכשיו, אז בעתיד הקרוב.

בשביל מה זה טוב? בטווח הקצר, די אם נחשוב על התחממות כדור הארץ. האסטרו-הנדסה מציעה פתרון אולטימטיבי לבעיה: לא עוד נסיונות פתטיים לצמצם את פליטת הגזים הגורמים לאפקט החממה. חם לנו מדי? נתרחק קצת מהשמש. האקלים יתחמם שוב? נתרחק עוד קצת.
אבל החשיבה האסטרו-הנדסית מרחיקת ראות הרבה יותר: אל מיליוני ומיליארדי שנים בעתיד. השמש, שבזכות קרינתה אנחנו קיימים, שורפת לאט אבל בטוח את מלאי הדלק שלה – המימן (ההופך להליום בתהליך תרמו-גרעיני מתמשך). בסופו של דבר, בעוד 8 מיליארדי שנים או מעט יותר, השמש ''תכבה'', ותהפוך ל''ענק אדום'' שבהתפשטותו ''יבלע'' את מערכת השמש. עד אז, עקב התהליכים הגרעיניים והגרביטציוניים המורכבים, היא תעבור דווקא עידנים של קרינת אור מוגברת: תוך בעירת המימן נעשית השמש חמה וקורנת יותר. בעוד כמיליראד שנים עוצמת הקרינה תגדל ב- 10%, ובעוד 3 מיליארד שנה הקרינה תתעצם ב- 40% בהשוואה להיום. משמעות הדבר היא קצן של כל צורות החיים, לרבות חרקים וחיידקים. אלה הם תהליכים קטסטרופיים בקנה מידה קוסמי, שלעומתם ''אפקט החממה'' המטריד אותנו היום הוא דבר של מה בכך. הגדלה מבוקרת של רדיוס המסלול בו חג עולמנו סביב השמש תוכל למנוע את השואה ולהאריך את חיי הביוספרה של כדור הארץ במיליארדי שנים.

כיצד עושים זאת? לקוריסנסקי וחבריו למחקר יש תכנית מפורטת, מחושבת בפרטי פרטים. הם מציעים לבחור גוף שמימי בגודל של כמאה ק''מ – אחד האסטרואידים או כוכבי השביט המצויים למכביר במערכת השמש – ולהסיטו לעבר כדור הארץ. שיטות לביצוע הסטה כזו כבר הוצעו בעבר (למשל בעזרת טילים גרעיניים) כדי למנוע התנגשות הרת אסון של עצם כזה עם כדור הארץ. הפעם מדובר דווקא על קירוב מבוקר של האסטרואיד אלינו, כך שחלק מהתנע והאנרגיה שלו יועברו אל כדור הארץ. כתוצאה מכך תגדל האנרגיה המסלולית של כדור הארץ וגם רדיוס המסלול שלו. אחר כך ימשיך האסטרואיד לעבר צדק (יופיטר), תועבר אליו אנרגיה גרביטציונית מכוכב הלכת הענק, וכשהוא יתקרב שוב אל כדור הארץ יחזור התהליך על עצמו. (כל החישובים, המבוססים על דינמיקה של גופים פלנטריים תחת השפעה של כוחות גרביטציה, מפורטים במאמר).
ניצול האנרגיה הגרביטציונית של פלנטות הוא טכניקה מוכרת שיושמה כבר בעבר לצורך תמרון נתיביהן של חלליות מחקר לעבר פלנטות מרוחקות. הפעם הטכניקה מופעלת לא על חללית, אלא על אסטרואיד בגודל מתאים. כך, במעין ''משחק ביליארד'' קוסמי מחוכם, ניתן יהיה לשנות את מסלוליהם וגורלם של עולמות. החישובים מראים שעל מנת לנצל עד הסוף את חיי השמש לקיום חיים על כדור הארץ, יהיה צורך לחזור על ''תיקוני מסלול'' אלה מדי 6000 שנה – די והותר זמן כדי לשכלל את טכניקות הביצוע.
ואם כבר משנים סדרי בראשית, המדענים משתעשעים באפשרויות מרתקות נוספות הגלומות ברעיון: הרי בשיטה כזו אפשר גם לשנות את מסלוליהם של עולמות השכנים לנו כמו נוגה ומאדים, ולהביאם למרחק נוח יותר מהשמש מבחינת תמיכה בקיום חיים אנושיים.

מעבר מבוקר של אסטרואיד בגודל 100 ק''מ בקרבת כדור הארץ יכול להרחיק מעט את כדור הארץ מהשמש ולפתור את בעיית התחממות האקלים. (איור: NASA)

לדעת שלושת המדענים, השיטה ישימה לחלוטין וכרוכה בשימוש בטכנולוגיות ש''מעבר לפינה'' – אין צורך בפריצת דרך מדעית. אבל צריך לעשות זאת בזהירות. אם פספוס קטן יביא ענק שגודלו 100 ק''מ (ומשקלו משהו כמו 10 בחזקת 16 טונות) לנתיב התנגשות בכדור הארץ – אבוי לנו. פגיעת עצם קטן בהרבה מחקה את הדינוזאורים מעל פני האדמה לפני כ-‏65 מיליון שנים, לפי התאוריות המקובלות. אגב, לפני מספר שבועות הוצגה (ע''י מדענים מאוניברסיטת קליפורניה) תאוריה חדשה, ולפיה מה שהשמיד את הדינוזאורים לא היה התנגשות, אלא הפרעות במסלולי הארץ, המאדים ומרקורי, שהתחוללו בשל מעבר גרם שמימי גדול בסביבה. עוד סיבה טובה להזהר.

הדינוזאורים הושמדו לפני 65 מיליון שנה עקב התנגשות גרם שמים גדול בכדור הארץ, או (לפי תאוריה חדשה) עקב הפרעות במסלול כדור הארץ. שינויי מסלול מבוקרים, מעשה ידי אדם, עשויים להאריך את חיי הביוספרה במיליארדי שנים, ואולי גם להתאים פלנטות אחרות לקיום חיים.

קיים אף פן נוסף לנושא, שיעניין במיוחד את חובבי המד''ב: אם וכאשר תתחיל האנושות לבצע ''משחקים'' כאלה במסלולי פלנטות, יוכלו תרבויות אחרות ביקום להבחין בכך ,להבין שיש כאן ציביליזציה טכנולוגית, ואולי ליצור מגע. זה עובד, כמובן, גם בכיוון הפוך. כלומר, בפרויקטים לחיפוש תבונה חוץ-ארצית כמו SETI, כדאי יהיה לנסות (בנוסף להאזנה לשידורי רדיו מהחלל) לאתר שינויי מסלול לא-טבעיים במערכות פלנטריות אחרות. בימים אלה, כאשר מערכות פלנטריות מתגלות בתכיפות גוברת, ראוי לא להתעלם מאפשרות מעניינת זו.



מאמר מדעי על תיקון מסלולי פלנטות
הנדסה פלנטארית סקירה קצרה של ה BBC
תאוריה חדשה המסבירה את היעלמות הדינוזאורים

 
חזרה לעמוד הראשי         כתוב תגובה

 
זה מזכיר לי
ארמון יום שני, 09/07/2001, שעה 16:45
(7 תגובות בפתיל)
אני מקווה שלא יעשו זאת...
יו יום שני, 09/07/2001, שעה 19:22
(4 תגובות בפתיל)
אולי דווקא נוגה?
יעל יום שני, 09/07/2001, שעה 20:15
(2 תגובות בפתיל)
הארץ שנתלשה
אלי יום שני, 09/07/2001, שעה 20:39
הממ...
אבישי יום שלישי, 10/07/2001, שעה 0:16
האם מדובר בצרות מוחין מצידם,
Kipod יום שלישי, 10/07/2001, שעה 0:54
(8 תגובות בפתיל)
ז'ול ורן היה שם קודם
טל כהן יום שלישי, 10/07/2001, שעה 9:27
(ללא כותרת)
יוני יום שלישי, 10/07/2001, שעה 13:00
(ללא כותרת)
עמנואל יום רביעי, 11/07/2001, שעה 7:53
(2 תגובות בפתיל)
למה דווקא ארץ?
גיא יום רביעי, 11/07/2001, שעה 22:42
(3 תגובות בפתיל)
יחי אהרון ה.
איתן בר-אור שבת, 11/08/2001, שעה 8:10
(6 תגובות בפתיל)

הדעות המובעות באתר הן של הכותבים בלבד, ולמעט הודעות רשמיות מטעם האגודה הן אינן מייצגות את דעת או אופי פעולת האגודה בכל דרך שהיא. כל הזכויות שמורות למחברים.