על האגודה | פעילויות | הצטרפות | צרו קשר | כתבו לאתר | English Site | בפייסבוק
• שאלות נפוצות
• פורומי האגודה
• קישורים
• אתר פרס גפן
• עדכוני הוועד והאספה
• העדכון החודשי (דואל)
• צוות האתר
• RSS
• דרושים



חיפוש באתר:
חיפוש מתקדם



פעילויות האגודה

• המימד העשירי - כתב עת
• כנסים ומפגשים
• פרס גפן
• תחרויות כתיבה ויצירה
• הפצת סיפורת עברית
• תרומות ספרים
• מבצעים והנחות לחברים
• מועדון הקריאה
• סדנאות כתיבה
• אייקון 2010

כללי פורום הסיפורים
מידע / המערכת
יום חמישי, 10/02/2000, שעה 23:58

שלום וברוכים הבאים לפורום הסיפורים
של האגודה הישראלית למדע בדיוני ולפנטסיה!


הפורום מיועד לפרסום סיפורים מקוריים פרי עטכם ולדיון בהם.



אזהרה: פורום זה הנו אליטיסטי במודע.
בניגוד לפורומי כתיבה אחרים ברשת, הסיפורים המופיעים כאן זוכים לביקורות מושקעות, דקדקניות, לעתים קשות. על מנת להפיק תועלת משהותכם כאן, עליכם להיות מסוגלים לקבל ביקורות שכאלה ברוח טובה, להפיק לקחים ולהשתפר. מטרת הפורום היא מתן עזרה לכותבים – לא במה חופשית לפרסום יצירותיכם.

בעצם פרסום הסיפור כאן אתם מתחייבים:
1. להסכים כי יתכן ויש בסיפור פגמים להם לא שמתם לב.
2. לצאת מנקודת הנחה שחברי הפורום אובייקטיביים יותר מכם בכל הנוגע לסיפורכם.
3. לא להעלב מהביקורות ולא להאשים את המבקרים ברוע לב, ציניות, התנשאות ושלל תכונות אחרות; לא להתווכח עם המבקרים ולנסות לשכנע אותם שהסיפור אכן טוב. לויכוח כזה תוצאה אחת בלבד – הצגת המחבר המתגונן באור פתטי במיוחד.
אם אינכם מסכימים לתנאים הללו, נבקשכם להמנע מפרסום סיפורים בפורום זה.

חשוב מאד לקרוא את כל ההוראות והכללים המופיעים מטה, על מנת שלא לגרום לאי-הנעימות הכרוכה במחיקת סיפורים עבריינים. לכותבים מתחילים כדאי מאד להסתייע במאמרים המובאים כאן לתועלתם ולהנאתם.

אם הכללים לא עונים על כל שאלותיכם, אנא כתבו דוא''ל למנהל הפורום (השתמשו בקישור הראשון ברשימת הקישורים שבסוף מאמר זה).



כללי

על מנת לשמור על הסדר, אנא כתבו בפורום על פי הכללים הבאים:
1. כל סיפור יפורסם כנושא חדש (''ענף ראשי'' בעץ).
גם אם ברשותכם מספר סיפורים, אנא הקפידו לפרסם כל אחד מהם כנושא חדש, וזאת על מנת לאפשר לקוראים ''לקפל את העץ'' ולראות מיד את כל הסיפורים הקיימים (סיפור שאינו ''ענף ראשי'' לא יראה במצב זה).
2. אל תפרסמו יותר מסיפור אחד בשבוע, וזאת על מנת לאפשר לכם ללמוד מהערות חברי הפורום ולתקן את סיפוריכם. ככלל, אנו מעדיפים סיפורים חדשים ולא סיפורי מגרה.
3. אם כולל הסיפור תיאורי אלימות קשה, מין או אירוטיקה, יש לכלול בכותרתו את המלה ''למבוגרים''.
4. ביקורות, הערות ועצות הנוגעות לסיפור מסוים יפורסמו אך ורק מתחתיו.
5. אין לפרסם כל הודעה שאינה סיפור כנושא חדש, למעט הודעות מערכת ומנהלה. אלה האחרונות יפורסמו על ידי הנהלת הפורום או באישורה בלבד.
6. אנא שמרו על שפה מכובדת ונקיה בהודעותיכם.
7. הודעות שאינן קשורות לנושא הפורום אסורות בהחלט ויוסרו לאלתר.
8. הביקורת שלכם חשובה ביותר למחבר הסיפור – השקיעו בה! הודעות לקוניות כגון ''נחמד'', ''זוועה'', ''יופי של סיפור'' או ''גועל נפש'' לא תורמות מאומה. גם אם הסיפור נראה לכם מצוין – האם הוא מושלם? האם משהו בו היה יכול להיות טוב יותר? ואם לדעתכם הסיפור לא מוצלח – מדוע? מה ניתן לעשות כדי לשפרו? נסו להתייחס לנושאים הבאים (חלקם או כולם): סגנון, רעיון, עלילה, דמויות, רגש, מסר, רושם כללי. אל תהיו סלחניים! אל תתנו הנחות לכותב כי ''זה הסיפור הראשון שלי'' או כי ''בשביל סיפור חובבים זה בסדר''. יש לשפוט את הסיפור על פי הקריטריונים הנוקשים והמקצועיים ביותר האפשריים. ככל שתמצאו יותר בעיות (אמיתיות, לא מומצאות!), כך יִטב לכותב.
9. אם אין לכם נסיון רב בקריאת מד''ב, פנטסיה או סיפורת בכלל, אנא המנעו מלהגיב.
10. המגיבים מתבקשים בטובם להמנע ככל האפשר מהערות בעניין שייכותו או אי-שייכותו של סיפור זה או אחר לז'אנר המד''ב או הפנטסיה ולהתמקד, במקום זאת, בביקורת על הסיפור עצמו ובעצות והמלצות לכותב, כאמור למעלה.
11. על מחברי הסיפורים להמנע מהטחת עלבונות במבקרים ומויכוחים מיותרים אתם. ביחוד יש להמנע מתגובות נוסח ''אבל ככה רציתי שהסיפור יהיה''. אם אתם כותבים מתחילים, סביר להניח שלפחות חלק ממה שרציתם הוא לא הדבר הנכון. על כל פנים, סיפורים שמחבריהם ינהגו בתוקפנות יתר כלפי המגיבים יוסרו לאלתר.
12. ענייני מנהלה, ''עברות'' על חוקי הפורום ושאר בעיות יטופלו על ידי הנהלת הפורום בלבד. הנהלה זו רגישה מאד לתפקידה, ואל להם לכותבים לנסות ולחלוק אותו עמה. אם עובר סיפור או מגיב כלשהו על כללי הפורום, היו סמוכים ובטוחים כי ידה הארוכה של ההנהלה תשיג את העבריין. במקרים שכאלה אינכם מתבקשים לעזור. אם נראה לכם כי נעשה לכם עוול או כי טעות ביד ההנהלה (דבר המהווה אי-אפשרות פיסיקלית), הנכם מוזמנים להעלות את הנושא בפנינו – בדואר אלקטרוני בלבד.
13. ההנהלה שומרת לעצמה את הזכות למחוק הודעות ללא התראה מוקדמת וללא הסבר, על פי שיקול דעת המנהלים.



איך כותבים סיפור?

כותבים חדשים (וכותבים בכלל) מוזמנים לקרוא את מאמרו המשעשע והמועיל של דב לרר ''כיצד לא לכתוב סיפור מד''ב'', וכן מספר רמזים מפי סופר המד''ב הידוע איזק אסימוב. ''שבחי הסיפור הקצר'', מסה קצרה של הסופרת שולמית הראבן העוסקת בכתיבת סיפורים קצרים בכלל, מומלצת מאד לקריאה. על מנת להמנע מטעויות מביכות, כדאי מאד לקרוא את לקסיקון טרקי סיטי – אוסף עצות וכללים מפי מיטב סופרי המד''ב והפנטסיה, שנוצר במיוחד על מנת לסייע לכותבים מתחילים ולמשתתפים בסדנאות כתיבה.
המשקיענים שבינינו מוזמנים לעיין באוסף תרגילי הכתיבה של סופר המד''ב גיא חסון, הדנים בנושאים כגון אפיון, ארכיטיפים, עלילה, זוית ראיה, התחלות, רעיונות ועוד. כדאי מאד להקדיש תשומת לב מיוחדת להקדמתו של גיא לאוסף התרגילים הנ''ל.
פתיחת הסיפור, כידוע, היא נקודה קריטית – כאן יגבש הקורא את הרושם הראשוני שלו, וכאן הוא יחליט האם להמשיך לקרוא. כיוון שכותבים מתחילים רבים כושלים בנקודה זו, הנה אוסף פתיחות גרועות פרי עטו של ניר יניב, המדגימות כיצד לא עושים זאת.
לכותבים רבים יש בעיות פיסוק קשות המונעות מהקוראים להנות מסיפוריהם. על כן אנו ממליצים מאד לקרוא את הוראות האקדמיה בעניין. כמו כן קיים דף עזר מועיל מאד ונוח לקריאה באתר של כתב העת חלומות באספמיה, המסביר בפשטות כיצד לשמור על שלמותו הטכנית של סיפור, בכלל זה סימני פיסוק. מומלץ.
אם אתם סבורים שהדבר החשוב ביותר בכתיבה הוא ''חופש האמנות'' – זכותו של הכותב לעשות ככל העולה על רוחו תוך התעלמות מכללים, חוקים, ז'אנרים ומה לא – כדאי לכם לשכוח מזה.
הערה חשובה: בסיפורים אותם אתם מפרסמים כאן אל תשתמשו בסימן הכוכבית (*), שכן הוא גורם להדגשת הטקסט ולא נראה בפני עצמו. ניתן להשתמש במקומו בסימן ''X''. פירוט הסימנים המיוחדים בהם נעשה שימוש בפורום זה מופיע בתחתית העמוד. גם בשאר הסימנים, כמובן, אין להשתמש שלא למטרתם המוצהרת, שכן הם יגרמו לבעיות קריאות בטקסט.



מהו סיפור? מה מותר ומה אסור?

1. על הסיפור להיות כתוב בשפה העברית.
2. על הסיפור להשתייך לז'אנר המדע הבדיוני או הפנטסיה בלבד.
אינכם יודעים מהו מד''ב? הרי לכם מספר הגדרות. כמו כן מומלץ לעיין ברשימת קלישאות המד''ב, דבר שיעזור לכותב המתחיל (או המד''ביסט המתחיל) להמנע מחזרה על סיפורים ידועים ומוכרים. דף מועיל נוסף בנושא זה הוא מדריך הכותבים של Strange Horizons, המביא סוגי סיפורים שלא כדאי לכתוב.
אינכם יודעים מהי פנטסיה? אגדות, קסמים, יצורים אגדיים, קבלה ומיסטיקה (במדה הנכונה), כוחות על טבעיים וכדומה. עם זאת, סתם חרבות וסוסים אינם מהווים כשלעצמם יסוד פנטסטי כלשהו. כלומר – סיפור המתרחש במאה ה-‏12 (לדוגמה) ודן בקרבות אבירים אינו בהכרח פנטסטי. לעומתו, דוקא סיפור המתרחש במאה ה-‏20, ללא סוס או אביר אחד לרפואה, אך הדן בכוחות כישוף או טלפאתיה, יכול להשתייך לז'אנר.
מאמר מומלץ מאד לכותבי פנטסיה הוא ''להתיר את גוליבר'' של ג'ון גראנט, בו נדונה הסוגיה הכאובה של הפנטסיה הנוסחתית. מאמר זה יכול לחסוך עגמת נפש רבה לכותבים, שכן הפנטסיה הנוסחתית אינה זוכה לקבלת פנים חמה במקומותינו.
3. על הסיפורים להיות מושקעים!
הסיפור אותו אתם מגישים חייב להיות המושלם ביותר אותו אתם מסוגלים להוציא תחת ידיכם. לא זה המקום לכתוב משהו בחפזה ולפרסם מיד. בבואכם לפרסם כאן סיפור, התייחסו לכך כאילו אתם מבקשים לשכנע עורך במגזין מד''ב מכובד לפרסם אותו. אין הכוונה כאן לשידול בדברי כיבושין (''עורך יקר – מה יפית!'' וכו'), אלא להשקעה מקסימלית בכתיבה, בהגהה, בפיתוח הרעיונות, הדמויות ו/או העלילה.
סיפורים לא מושקעים, לא מקוריים או כאלה שנכתבו בחפזון, יזכו מן הסתם לקיתונות של רותחין – ובצדק. במקרים קיצוניים שומרת ההנהלה לעצמה את הזכות למחוק את הסיפור העבריין.
ככלל, על מנת למנוע חפזון מיותר, אין לפרסם סיפור בטרם חלפו 24 שעות מסיום כתיבתו.
4. הזהרו מחיקויים!
אנו מעוניינים בסיפורים מקוריים ככל האפשר. אם כתבתם חיקוי של דגלס אדמס או טרי פרצ'ט או אפילו, ירחם אללה על נשמתכם, וייס והיקמן – שמרו אותו במגרה. גם פאנפיקים – סיפורים שנכתבו בעולם של ספר ידוע או סדרת טלויזיה מוכרת – לא רצויים כאן. שלחו אלינו אך ורק סיפורים מקוריים בעלי רעיונות מקוריים, דמויות מקוריות, עולמות מקוריים וכל השאר.
5. אין לפרסם כאן חלקי סיפורים, פתיחות לסיפורים, פרקים ראשונים של הספר שלא תכתבו לעולם או ''כתבתי את זה ואם זה טוב אז תגידו לי ואמשיך''. רק סיפורים שלמים ומלאים, בטובכם.
6. סיפורים ארוכים, עם זאת, ניתן לפרסם בחלקים – לא בהמשכים. כלומר, מותר לפרסם את הסיפור רק לאחר שנגמרה כתיבתו (ועריכתו והגהתו) לחלוטין, שאז יש לפרסם את כל חלקיו בבת אחת, בענף בודד בעץ (החלק הראשון יהיה נושא חדש, ואילו החלקים הבאים יפורסמו כתגובות לו, תוך ציון מספר החלק בכותרת ההודעה). על כל פנים – אין לפרסם חלק מסיפור כלשהו ללא פרסום מיידי של כל שאר חלקיו. הביטוי ''המשך בשבוע הבא'' ודומיו יגרמו להסרה מיידית של הסיפור העבריין.
7. בכל מקרה, יש לפרסם סיפור אך ורק לאחר שנסתימה כתיבתו, כלומר: רק לאחר שנכתבו כל הפרקים, הפסקאות, הגיבורים, העלילות, הסיומים, ההקדמות ושאר הירקות, והמחבר טרח ועבר על הסיפור לתקנו כמה פעמים ואף הגיה ושיפץ אותו. רק אז ניתן לפרסם את הסיפור, לשמחת כל המעורבים.
לפני כן, לעומת זאת, אין לפרסם חלקים או פרטים מהסיפור. שוב: רק סיפורים שלמים ומלאים.
8. כמו כן נשמח לפרסם תסריטים, תסכיתים, פואמות, פזמונים ושאר סוגי יצירות מקוריות, כיד הדמיון הטובה עליכם, למעט בדיחות וחידודים למיניהם. זאת, כמובן, כל עוד הם עומדים בתנאים המתוארים כאן. לעומת זאת, מאמרים וגילויי דעת אסורים בהחלט.
9. בבקשה פרסמו כאן רק סיפורים חדשים. אם הסיפור כבר ראה אור במסגרת כלשהי, אינטרנטית או אחרת, או אם הוא נכתב לפני שנה ומעלה, כאן לא מקומו.
10. רעיונות גלמיים לסיפורים לא יתקבלו כאן בעין יפה. יש לכם רעיון טוב? אל תספרו לנו מהו. כתבו סיפור ונדבר.
11. אם אתם מחליטים לפרסם תיקון לסיפור, יש למקמו אך ורק בעץ הסיפור המקורי ולא בשום מקום אחר. כמו כן יש להמנע מרשימות מכולת מעיקות של ''מה תיקנתי ואיך שיפצתי''. רק את הסיפור, בטובכם.
12. קישורים: מותר לפרסם כאן קישור לסיפור אך ורק אם יש בו אלמנטים שאינם ניתנים לישום בפורום – גרפיקה או מוסיקה, למשל. במקרה זה יש לפרסם קישור ישיר לסיפור עצמו. קישורים לדפי-בית, אפילו אם הם מכילים סיפורים, אסורים בהחלט.


סיפורים שישאו חן בעיני עורכי האתר והמימד העשירי יפורסמו בכתבי העת הללו, בהתאם (ברשות המחברים, כמובן).

אנו מאחלים לכם כתיבה מהנה!



סימנים מיוחדים

ניתן לגרום לאותיות ולמילים להיות מודגשות, גדולות, קטנות, מוטות ובעלות קו תחתי.
הדבר נעשה באמצעות הסימנים המיוחדים המפורטים להלן:

~מוגדל~
|מוקטן|
^מוטה^
*מודגש*
_קו תחתי_

יש להשתמש בסימנים אלה למטרתם המוצהרת בלבד, שכן שימוש אחר בהם יהפוך את הטקסט לבלתי קריא. כותבים רבים נוטים להשתמש בסימן הכוכבית (*) כדי להפריד בין חלקי הסיפור. בסיפוריכם המופיעים כאן אל תשתמשו בו, שכן הוא גורם להדגשת הטקסט ולא נראה בפני עצמו. ניתן להשתמש במקומו בסימן ''X''.



קטלוּג סיפורים על פי אורכם

ההגדרות הבאות נלקחו מתקנוני פרסי ההוגו והנבולה:
סיפור קצר: פחות מ-‏7,500 מילים
נובלטה (Novelette): בין 7,500 ל-‏17,500 מילים.
נובלה (Novella): בין 17,500 ל-‏40,000 מילים.
ספר, רומן (Novel): מעל 40,000 מילים.





דואר אלקטרוני - פניה אל הנהלת הפורום
כיצד לא לכתוב סיפור מד''ב מאת דב לרר
רמזים מפי א. אסימוב
לקסיקון טרקי סיטי - חובה לכותבים מתחילים ובכלל
הגדרות מד''ב
להתיר את גוליבר - על פנטסיה נוסחתית ואבדן החתרנות
רשימת קלישאות המד''ב (בעברית)
שבחי הסיפור הקצר מאת שולמית הראבן
הוראות האקדמיה - כיצד לפסק
שלמותו הטכנית של סיפור
סיפורים שלא כדאי לכתוב - באדיבות Strange Horizons
אוסף תרגילי הכתיבה של גיא חסון
פתיחות גרועות - איך לא לפתוח סיפור
צעירים מכדי להתפרסם - למה לא כדאי לפרסם ספר מוקדם מדי

 
חזרה לעמוד הראשי

 
הדעות המובעות באתר הן של הכותבים בלבד, ולמעט הודעות רשמיות מטעם האגודה הן אינן מייצגות את דעת או אופי פעולת האגודה בכל דרך שהיא. כל הזכויות שמורות למחברים.