תארו לעצמכם שיום אחד אתם מתעוררים ומגלים שאתם האדם הכי חשוב בעולם. מה אתם חושבים שהייתם מרגישים? פחד? התרגשות? תחושת התעלות? אני לא חושב שהייתי מסוגל להתמודד עם הלחץ. תארו לעצמכם מה עבר בראש של קיושי כשהיא גילתה שהיא האווטאר.
בשנת 2005 שיחררו ערוץ ניקלודיאון לאוויר העולם את הסדרה אווטאר: כשף האוויר האחרון. הסדרה זכתה להצלחה מסחררת ומיליוני צופים ומעריצים, הופקה לה סדרת המשך בשם האגדה של קורה ונכתבה אפילו סדרת ספרי קומיקס הממשיכה את עלילת הסדרה המקורית. כפי שמעריצי הסדרה יספרו לכל מי שאיכשהו לא שמע עליה, העולם של אווטאר מחולק לארבע אומות המחולקות לפי היסודות: מים, אדמה, אש, ואוויר. בכל אומה חיים אנשים שיש להם יכולת מדהימה להשתמש ביסודות לצורך כשף. אך רק האווטאר יכול לשלוט בכל ארבעת היסודות, ותפקידו הוא לשמור על סדר ואיזון בעולם.
האווטאר שכולנו מכירים מהסדרה המקורית הוא אֶנְג, אבל אני רוצה לדבר כאן על אווטאר אחרת, קְיוֹשי. בשנה שעברה (2019) יצא לאור הספר "עלייתה של קיושי" שכתבו אף סי יי (F.C Yee) ומייקל דנטה דימרטינו אחד מיוצרי הסדרה. הספר, שעלילתו קודמת לעלילות סדרת הטלוויזיה, מספר על כשפית אדמה ביישנית, לא בוטחת, ללא כישרון שמייחד אותה מכל כשף אחר, ששמה קיושי. אבל כפי שקיושי מגלה בסופו של דבר, היא בעצם האווטאר. קיושי, שמעולם לא רצתה להיות גיבורה אלא רק רצתה ולחיות את החיים שלה בשקט, מבינה שגורל העולם מונח על כתפיה כפי שהוא נח כל כתפי קודמיה.
מעריצי הסדרה המקורית יזכרו את קיושי כאווטאר בעלת חוש הצדק חסר הרחמים שמסוגלת לעשות מעשים קיצוניים על מנת לשמור על איזון בעולם. בספר נגלה כיצד הכשפית השקטה והאנונימית הפכה להיות האווטאר האימתנית הזו.
בעוד כשף האוויר האחרון מתאפיין בהרבה הומור, הכיוון של עלייתה של קיושי יותר בוגר ורציני. במהלך הספר קיושי נאלצת להתמודד עם אובדן וכאב שמאוד הפתיעו אותי בסיפור מהעולם של אווטאר. אפשר לטעון שכשף האוויר האחרון היא גם סדרה רצינית מאוד שעוסקת בנושאים כמו אימפריאליזם ורצח עם, ואני בהחלט מסכים, אבל הכיוון של עלייתה של קיושי אחר לגמרי.
הספר מרחיב במיוחד על הפוליטיקה של עולם הכשפויות. בעוד בסדרות ראינו באימון האווטאר דבר מובן מאליו, כעת אנו רואים את מה שקורה מאחורי הקלעים – יש מאבקי כוח סביב אימון האווטאר. בעוד האווטאר שואף לשמור על העולם, אנשים בכל מקום מנסים לנצל אווטאר צעיר ותמים לטובתם. כל אחד מבקש לאמן את האווטאר כדי לקדם את עצמו ולצבור כוח מול כשפים אחרים. המעמד הפוליטי של האווטאר בעולם נותן למאמניו וקרוביו כוח יותר חזק מכל כשפות: השפעה. ולא כולם רוצים לנצל את הכוח הזה לטובה. בעוד שאנחנו רגילים לראות באווטאר גיבור לא מעורער, בספר אנחנו לומדים עולם שרואה בו לא יותר מכלי על לוח שחמט, או יותר נכון, לוח פאי שו.
למרות שהנימה של הספר רצינית יותר מזו שמעריצי אווטאר רגילים לה, עדיין ניתן למצוא בו נקודות הומור, ופה ושם אזכורים ושמות שמדליקים נורה וזיכרונות מהסדרה המקורית, כמו חיות יוצאות דופן שמוכרות לנו, או מקומות שאנג עצמו היה בהם, או ליתר דיוק יהיה בהם.
הספר מנצל הזדמנות שלא הייתה לסדרות ומאפשר לנו להיכנס לתוך הראש של קיושי. בעיניי, מה שהיה מעניין במיוחד בכך היה להבין איך עובדת כשפות בצורה יותר עמוקה מאשר על המסך. אנחנו לומדים בספר עוד על כשפות בצורה פרקטית. נמצא למשל תיאור איך משתמשים בכשפות אש במהלך קרב; תיאור התחושה הזו הוסיף לי לחוויית הקריאה.
עלייתה של קיושי מספר סיפור על כאב ואובדן אבל בו זמנית גם על אהבה. הוא מלא ברגעים מרגשים וקורעי לב ומרחיב על העולם של אווטאר בצורה חדשה ויוצאת דופן. הספר מצליח לתפוס את הקוראים ולא מניח להם באמצעות דברים שמוכרים לנו מידע קודם שלנו על העולם, וחידושים עליו, ונגמר עם סוף שמשאיר מקום לעוד. אני גיליתי שאני לא יכול לחכות לקרוא את הספר השני (Shadow of Kyoshi, הצל של קיושי) שיצא ביולי השנה ולראות את המשך דרכה של אווטאר קיושי.
Avatar, The Last Airbender: The Rise of Kyoshi
F.C. Yee, Michael Dante DiMartino
336 pages
Publisher: Harry N. Abrams, 2019
מעולה. כתיבה מדהימה כל הכבוד.